A négyévszakos gumi is lehet jó nyári guminak

A négyévszakos gumi is lehet jó nyári guminakA négyévszakos gumik kérdése még mindig nagyon vitatott.

Sokan úgy tartják, hogy ha mindenre jó, akkor nem jó semmire, másik pedig a lehetőséget látják benne a spórolásra, mert így csak egy szett kell, amit nem is kell évente kétszer cserélni, tehát akárhogyan is teljesít, akkor is ezt választják.

Hogy valóban jó-e a négyévszakos abroncs, nem egyszerű kérdés, ahogyan a választ sem lehet egy igennel vagy egy nemmel lerendezni.

Ha nagyon nagy melegek vannak, akkor a nyári gumi fog maximális teljesítményt nyújtani, ha pedig jeges-havas körülmények, akkor pedig a téli.

Ugyanakkor a négyévszakos abroncsoknak is van létjogosultsága, ezt bizonyítják a nemzetközi tesztek is. Érdemes egyébként ezeket is figyelni, mert viszonylag hiteles képet adnak arról, hogyan is teljesít a négyévszakos gumi az adott körülmények között a téli és nyári abroncsokhoz képest.

Sokan meg fognak lepődni, de bizonyos körülmények között, a négyévszakos abroncs nyújt egyenletesebb teljesítményt. De mit is árulnak el a tesztek, és kiknek éri meg négyévszakos abroncsot választani?


Hogyan teljesít egy négyévszakos abroncs nyári körülmények között a tesztek szerint?

Évről évre születnek tesztek, nemcsak a négyévszakos abroncsmárkák mintázatainak összehasonlítása kapcsán, de a négyévszakos, téli és nyári abroncsok teljesítményének vonatkozásában is.

Vitathatatlan tény, hogy ha nagy nyári melegekről van szó, akkor a négyévszakos gumi közel sem teljesít olyan jól, mint egy nyári abroncs, viszont, ha már pár fokkal alacsonyabb a hőmérséklet, tehát átlagos húszon pár fokról, vagy még alacsonyabbról van szó, különösen, ha vizes körülményekről van szó.

A tesztek szerint alacsonyabb hőmérsékleten, esős útviszonyok esetén egyes négyévszakos mintázatok jobban teljesítenek, mint néhány nyári gumi, ami egyáltalán nem elhanyagolható tényező, figyelembe véve az elmúlt évek hűvösebb csapadékosabb nyarait.

Kijelenthető hát, hogy a négyévszakos gumik nyári abroncsnak megfelelőek lehetnek.

Természetesen nem mindenkinek, és nem az összes mintázat.


A négyévszakos gumi nyárra jó választás, de nem mindenkinek

Aki spórolási célzattal választ négyévszakos abroncsot, csalódni, fog, mert közel sem fog vele annyi spórolni, mint szeretne.

Viszont azok számára igenis jó megoldás lehet, akik nem vezetnek olyan gyakran, inkább heti pár alkalommal, vagyis nincs mindennapi, állandó használatban az autó.

Nekik jó megoldás lehet, hiszen télen-nyáron tudnak közlekedni, nem kell félévente a cserével foglalkozni, és a haza hűvösebb, csapadékosabb nyarakhoz, illetve az enyhe telekhez a négyévszakos gumi is jó választás.

De nem minden mintázat! A szakértők véleménye alapján négyévszakos abroncsból csak a prémium márkák érdemes választani, vagyis az olyan gyártók abroncsait, mint a Michelin, a Continental, a Goodyear, a Bridgerstone, a Dunlop vagy a Vredestein.

Emellett az sem árt tudni, hogy bár cserére nem kell gondolni, de évente érdemes ellenőriztetni a gumikat, ha pedig szükséges, akkor centríroztatni is.