NASCAR: Byron nyert, Hendrickék (majdnem) bankot robbantottak Las Vegasban

NASCAR: Byron nyert, Hendrickék (majdnem) bankot robbantottak Las VegasbanNyugodt versenyt hozott a NASCAR Cup Series idei harmadik, pontozásos fordulója.

Legalábbis a hajráig.

A Hendrick Motorsports 24-es Chevyjét vezető William Byron dominálta a Pennzoil 400-at, a végén azonban közel állt ahhoz, hogy alul maradjon csapattársával, Kyle Larsonnal szemben

A 2021-es bajnok a 228.-ban vette át a vezetést és úgy tűnt, a győzelmet senki sem veheti el tőle.

Jött azonban Aric Almirola falazása, ezzel együtt pedig az overtime-ot jelentő sárga zászló.

A pace car fázis alatt Martin Truex Jr. kivételével a komplett élmezőny kihajtott a pitbe kerékcserére.

A Joe Gibbs Racing veteránja azonban a restart után nem sokáig tudta tartani első helyét, miután Byron villámgyorsan áthámozta magát rajta.

A legutolsó körbe érve egy többautós baleset borzolta a kedélyeket AJ Allmendingernek hála, magával rántva Ryan Preece-t, Brad Keselowskit és Erik Jonest.

Ennek ellenére a versenyirányítás nem lengette be a sárgát, így Byron zöld jelzés alatt haladhatott át a célvonalon, megszerezve Cup-karrierje ötödik diadalát.

Ezzel a széria azt is elmondhatja magáról, hogy az idei év eddigi három pontozásos futamán három különböző – ráadásul egyaránt chevys – győztes pilótát és csapatot avattak, lévén a Daytona 500-on Ricky Stenhouse Jr. (JTG Daugherty Racing), Fontanán pedig Kyle Busch (Richard Childress Racing) nyert.

Az HMS-nek 75%-ban volt oka az örömre, hiszen másodikként és harmadikként szintén az ő autóikat intették le Larson, valamint Alex Bowman jóvoltából.

A 9-es számú Chevrolet Camaróban a sérült Chase Elliottot helyettesítő Josh Berry viszont csak a huszonkilencedik lett két kör hátrányban.

A tavalyi Xfinity-szezon negyedik helyezettjének nem volt könnyű dolga, hiszen csak a szombati edzésen vezetette először a Next Gent, magán a futamon pedig még a gázpedálja is meghibásodott.

„A 24-es Chevyn dolgozó srácok rendkívül keményen hajtottak” – méltatta csapatát Byron, aki a futam 271 köréből 176-ot töltött az élen, egyúttal pedig behúzta mindkét szakaszt.

„A holtszezon során sok időt töltöttünk a Chevy szimulátorában és iRacinggel is gyakoroltunk, hogy megpróbáljunk még jobbak lenni. Ez az egész a csapatról szól.”

A 25 éves pilóta természetesen nem mulasztotta el megemlíteni Elliottot sem.

„Folyamatosan Chase-re gondolok. Bárcsak velünk lehetett volna ma! Ő egy nagyszerű versenyző és fantasztikus csapattárs. Tudom, hogy nézett bennünket otthon.”

Top 5-ös eredménnyel zárt még Bubba Wallace (23XI Racing) és Christopher Bell (Joe Gibbs Racing) is.

A kétszeres, egyben regnáló bajnok Joey Loganónak azonban egyáltalán nem lehetett oka az örömre.

A pole-ból indult Team Penske-s egy hármas csata közben, a 184. körben csapta falnak autóját, ami egyben a napja végét is jelentette.

A NASCAR Cup következő futamát március 12-én, a Phoenix Racewayen bonyolítják le.