NASCAR: A versenyzők mentális egészsége miatt fontos, hogy azt csináljanak, ami akarnak (még akkor is, ha veszélyes)

NASCAR: A versenyzők mentális egészsége miatt fontos, hogy azt csináljanak, ami akarnak (még akkor is, ha veszélyes)
credit: Chris Graythen/Getty/NASCAR MediaMegosztotta a NASCAR közösségét Chase Elliott pénteki balesete.

Mint ismeretes, a Hendrick Motorsports versenyzője pénteken, egy nappal a Cup Las Vegas-i futamhétvégéje előtt szenvedett súlyos balesetet snowboardozás közben.

Ennek következtében eltört a bal sípcsontja, ami azonnali operációt igényelt.

A beavatkozás sikeres volt, azt viszont nem tudni, hogy a 2020-as bajnok mikor ülhet vissza a volán mögé.

A történtek miatt valóságos kritikacunami zúdult Elliottra, mondván felelőtlenség volt tőle, hogy szezon közben űz egy ilyen veszélyes sportot, miközben a szponzorok és egyéb partnerek milliókat ölnek a csapata sikerébe. Nem beszélve arról, hogy az eset milyen sok ember munkájára is hatással van.

Legalább ennyien viszont védelmükbe vették őt, köztük Kyle Buschsal, aki minden segítségét felajánlotta a nem csak fizikálisan, de lelkileg is nehéz időszakot élő kollégájának.

„Mindannyian emberek vagyunk és élnünk kell az életünket. Nem lehetünk buborékfóliába csomagolva, egy szobába bezárva, ahonnan csak hétvégenként engednek ki. Régen sokat versenyeztem late modelekkel és hasonlókkal, Joe Gibbs viszont azt mondta, hogy nem csinálhatom, mert nincs szüksége arra a csapatnak, hogy bajom esik. Végül pont az ő autójában sérültem meg [Daytonán 2015-ben].

Az HMS vezérigazgatója, Jeff Andrews szintén Elliott mellett áll.

„Ez nem fog arra késztetni bennünket, hogy átvizsgáljuk az irányelveinket” – szögezte le sajtótájékoztatóján a szakember regálva azon feltevésekre, miszerint innentől fogva megszabják-e, hogy mit csinálhatnak pilótáik szabadidejükben.

„Szerintem ezeknek a srácoknak muszáj, hogy legyen életük a versenypályán kívül is. Amit Chase művel az egyáltalán nem volt szokatlan számára. Ő egy nagyon tapasztalt snowboardos, régóta űzi ezt a sportot. Ami történt az egy szerencsétlen baleset volt.”

Hasonló véleményt fogalmazott meg Kevin Harvick is.

Az idei szezon végén visszavonuló versenyzőnek a FOX Sports tette fel a kérdést, hogy a saját menedzsmentcége alá tartozó fiataloknak korlátozza-e, hogy milyen hobbitevékenységgel üthetik el idejüket.

„Én ugyanabba a kategóriába tartozom, mint Chase” – válaszolta a Cup 2014-es legjobbja.

„Szeretem élni az életemet, imádok síelni és hasonló dolgokat csinálni. Akkor is érhet csúnya sérülés, ha mondjuk a konyhában sétálgatok, játszom a gyerekeimmel, vagy átesek a macskán. Nézzék, a helyzet az, hogy rengeteg időt töltünk a versenypályán, ahol egy buborékan vagyunk.

Muszáj olyasmiket is művelni, amiket igazán szeretünk. Én igyekszem óvatos lenni és gondolni a lehetséges következményekre. Nem ismerem Chase helyzetének részleteit, de én mindig csak arra kérem a srácaimat – és saját magamat is -, hogy próbáljunk meg okosak lenni.

Ha úgy érezzük, hogy azért kell csinálnunk valamit, mert az jót tesz a mentális egészségünknek, akkor rajta! Élni kell, de közben azért vigyázzunk magunkra. Ki kell mozdulni és azt csinálni, ami boldoggá tesz annak érdekében, hogy épeszű maradj. Máskülönben teljesen kiégsz.”

A Joe Gibbs Racing tipikusan azon csapatok közé tartozik, amelyek szigorúan megszabják, hogy a versenyzőik mit tehetnek és mit nem a szabadidejükben.

A 23XI Racing társtulajdonosaként is jegyzett Denny Hamlin szintén ennek a gárdának vezet, az ő hozzáállása viszont merőben más Gibbs edzőénél.

„Sokan, akik a fizikai egészségükön dolgoznak azért is teszik ezt, mert az jót tesz a lelkiállapotuknak is” – magyarázta Hamlin.

„Hagyni kell, hogy az emerek azt csinálják, amire szükségük van annak érdekében, hogy mentálisan egészségesek maradjanak. Mindenki tudja, aki itt van tudja, hogy mennyire idegőrlő ez az iparág.”