IndyCar: Ericsson-győzelem és brutális balesetek a szezonnyitón, egy versenyző kórházban kötött ki

IndyCar: Ericsson-győzelem és brutális balesetek a szezonnyitón, egy versenyző kórházbanIgazi káoszfutammal startolt el az IndyCar 2023-as szezonja.

A floridai St. Petersburg utcáin rendezett versenyt rögtön az első körben meg kellett szakítani piros zászlóval.

Nem sokkal a start után Felix Rosenqvist a középmezőnyben összeért Scott Dixonnal, aminek hatására lelassult. Ez indította be végül azt a láncreakciót, ami magával rántotta Santino Ferruccit, Helio Castronevest, Simon Pagenaud-t és Sting Ray Robbot is.

A káosz látványra legijesztőbb pillanata Devlin DeFrancesco főszereplésével történt, miután a keresztbe fordult álló autójába nagy sebessggel belecsapódott az érkező Benjamin Pedersen.

Az Andretti Autosport 29-es Dallara-Hondája a levegőbe emelkedett, szerencsére viszont a versenyzőnek nem esett baja.

Castroneves azonban a jobb térdét és kezét fájlalta a csattanása után, de úgy tűnik, hogy neki sincs komoly problémája és az orvosi központban elvégzett röntgenvizsgálat sem mutatott ki károsodást.

A Meyer Shank Racing brazilja a futam közbeni interjúja során nem mulasztotta el méltatni az IndyCart az aeroscreen bevezetéséért.

Ezzel viszont még nem volt végük a hajmeresztő helyezeteknek.

Alig 30 körrel később Rinus VeeKay állt bele a gumifalba, a mögötte jövő Jack Harvey pedig már nem tudta kikerülni. A végső csapást viszont Kyle Kirkwood vitte be, aki komoly tempó mellett találta el hátulról Harvey 30-as Dallara-Hondáját, majd azon lendületet véve át is repült felette.

Az incidenst az andrettis megúszta, az RLL Racing brit pilótája viszont csak hosszú percek után, a segítségére siető biztonsági csapat segítségével tudott kiszállni a gépből és szemmel láthatóan nem érezte jól magát.

Később az IndyCar főorvosa, dr. Julia Vaizer bejelentette, hogy Harveyt további vizsgálatok céljából kórházba szállították.

UPDATE: Elhagyhatta a kórházat Jack Harvey


Az újabb restart után sem tartott sokáig a körözés köszönhetően Will Power és Colton Herta ütközésének. Ennek hála utóbbi Andretti-sztár a gumibáláknak vágódott, végleg pontot téve futama végére.

A történtek miatt a versenyirányítás a regnáló bajnok Powert tette felelőssé, a mezőny végére való hátrasorolással büntetve.

Csapatszinten a legrosszabb napot az Andretti Autosport tudhatta magáénak.

DeFrancesco, Kirkwood és Herta esete után egyetlen reményük a győzelemért harcoló pole-os Romain Grosjean maradt.

A francia pilóta Scott McLaughlinnal volt meccsben az első helyért.

A Team Penske-s az utolsó kiállása után éppen hogy vissza tudott térni a pályára közvetlenül Grosjean elé.

Az új-zélandi a hideg gumikon viszont nem tudott kellőképpen védekezni kollégája támadásaival szemben és végül mindketten a falban végezték.

A történtek miatt rettenetesen dühös Grosjean napjának ezzel annyi is lett, McLaughlin viszont folytatni tudta, de már jelentős hátrányban.

Penske-ék számára az utolsó pofont a hajrá vitte be, amikor is Josef Newgarden #2 Dallara-Chevyje nemes egyszerűséggel kigyulladt.

A Chip Ganassi Racing viszont nagyon is boldog lehetett, hiszen Marcus Ericsson révén ők landoltak a St. Pete-i victory lane-en.

A svéd azután tudta megelőzni Pato O’Wardot, hogy a mclarenes pilóta #5 Dallara-Chevyjének motorja pillanatnyilag kihagyott.

Ericsson ezzel a negyedik győzelmét aratta a szériában, mindegyiket kivétel nélkül olyan futamon, amelyet egy ponton piros zászlóval szakítottak meg.

O’Wardnak végül be kellett érnie a második hellyel, míg a dobogó legalsó fokára Scott Dixon állhatott fel újfent a CGR-rel.

Top 5-ös eredménnyel távozott még Alexander Rossi (McLaren) és Callum Ilott (Juncos Hollinger Racing) is.

Az IndyCar következő fordulóját április másodikán, a Texas Motor Speedway oválján rendezik.KAPCSOLÓDÓ: „Nagyon sajnálom Romaint” – McLaughlin bocsánatot kért Grosjeantól