Az IndyCar és a motorsportfogadás

Az IndyCar és a motorsportfogadás
credit: Penske Entertainment/James BlackA motorsportok mind nálunk, mind nemzetközi terepen kifejezetten közkedveltek.

Igaz, hazánkban inkább a Formula-1 a nagy kedvenc, az USA államain belül olyan műfajokkal is lehet találkozni, mint a Nascar vagy az IndyCar.

Akiknek felkeltette már az érdeklődését e két utóbbi versenysorozat, Magyarországon szintén lehet követni a történéseket, bár egyelőre még kissé korlátozottan.


A motorsportra szívesen fogadnak

Amikor valaki azon töri a fejét, hogy sportfogadásba kezdjen, tüzetesen utánanéz, hol érdemes regisztrálnia.

Első lépésként mindenképpen ajánlatos a fogadó oldalak játékkínálatát megvizsgálni. Ez különösen igaz akkor, ha kevésbé populáris sportágat kedvelünk és arra szeretnénk fogadni.

Nyilvánvalóan a motorsportok közül egyelőre a Formula-1 a töretlen vezér, az ennél egzotikusabb műfajok még nem minden esetben lelhetőek fel az itthoni sportfogadó oldalakon, ezért ezt a szempontot érdemes szem előtt tartani, amikor kiválasztjuk az adott irodát.


Az IndyCar a világ legrégebbi és leggyorsabb autóversenye

Amennyiben valaki odavan a sebességért, az IndyCar versenyeiben biztosan nem csalódik.

Jellegzetessége, hogy igazából egy versenysorozatról van szó, különböző helyszíneken és speciálisan erre a műfajra kialakított pályákkal.

Ki hinné, hogy az ilyen jellegű autóversenyek már több száz éves múltra tekinthetnek vissza. Az IndyCarban jelenleg csak burkolt felületű oválpályákon, épített, utcai és reptéri pályákon lehet versenyezni, bár korábban ennél szélesebb volt a felhozatal.

Ez azért is lehet fontos információ, hiszen egy-egy adott pályán nagyobb lehet a baleset kockázata vagy kisebb az előzés esélye, ezt pedig mindenképpen érdemes bekalkulálni sportfogadás esetén.


A sportfogadáshoz fontos az információgyűjtés

A motorsportok esetében minden más sportághoz hasonlóan nagyon lényeges, hogy minden rendelkezésünkre álló adatot figyelembe véve tegyük meg tétjeinket.

Azaz ahhoz, hogy sikeresen tudjunk fogadni, ismernünk kell a különböző helyszínek és pályák jellegzetességeit, valamint a csapatok összetételét, pilótáik aktuális állapotát. Mindehhez elengedhetetlen a jó televízió-közvetítés.

Magyarországon általában csupán egy-egy sportot közvetítő adó szokta megvásárolni a jogokat például az IndyCar közvetítésére. Érdemes ilyen esetben megnézni, hogy benne van-e az adott érdekeltségű műsorgyártó a szolgáltatónk által nyújtott kínálatban.


Az IndyCar és a Forma-1 viszonya

1957-ben és 1958-ban került sor az első Egyesült Államokon kívüli versenyre. Ekkor az IndyCar legjobbjai megmérkőzhettek a Formula-1 és a sportautózás krémjével.

Jelenleg az IndyCar futamai az Egyesült Államokra korlátozódik, ezen kívül egy kanadai helyszínnel büszkélkedhet. Mivel történetében volt már rá precedens, ezért szeretnék Mexikót és Brazíliát is újra az aktív helyszínek között üdvözölni.


Bizonyos pilóták további vonzerőt jelentenek

Mivel a motorsportok közül a Formula-1 a legnépszerűbb sportág, mindig külön örömet és vonzerőt jelent a rajongók számára, amikor a Formula-1-ből valamilyen okból kikerülő pilóták megjelennek egy másik versenysorozatban.

Így volt ez például Juan Pablo Montoya esetében is, aki a Nascar berkein belül is kiváló eredményeket tudott elérni, sőt az IndyCar megmérettetésein is szerencsét próbált, ahol szintén sikerült többször remekelnie. Ily módon az is látszik, hogy a Forma-1 után szintén van élet, sőt olyan eset ugyancsak létezik, hogy a Nascar vagy IndyCar futamain belül tett kitérő után valaki visszatér az abszolút elitnek számító Formula -1-be.

A szurkolók gyakran követik példaképeiket, kedvenc vezetőiket, így hajlamosak azokra fogadni, akiknek különösen drukkolnak.

Ennek sikeressége nyilvánvalóan attól is függ, hogy az adott pilóta jelenlegi állapota mennyire támasztja alá annak esélyét, hogy valóban győztesként fusson be.