A kor csak egy szám: Jenson Button 43 évesen lett a reflexek világrekordere

A kor csak egy szám: Jenson Button 43 évesen lett a reflexek világrekordere
credit: GuinnessAzt mondják, hogy a reakcióidő a kor előrehaladtával folyamatosan csökken és egy negyvenes már nem tud egálban lenni a huszonévesekkel.

Nos, erre a vélekedésre Jenson Button tökéletesen rácáfolt.

A júniusi Le Mans 24-en a NASCAR 56-os garázs programjának versenyzőjeként – Jimmie Johnson és Mike Rockenfeller oldalán – induló brit ugyanis a minap szó szerint beírta magát a Guinness Rekordok Könyvébe.

A Forma-1 2009-es világbajnoka a közkedvelt BATAK-falon mérette meg magát a szervezet tisztviselőinek árgus szemei előtt.

A közkedvelt, reflexfejlesztő eszköz lényege, hogy adott idő belül a lehető legtöbb, felvillanó lámpát kell megérinteni.

Buttonnak ez 30 másodperc leforgása alatt 58-szor sikerült, kettővel megdöntve Arshia Shahriari négy évvel ezelőtti világrekordját.

„Mindig klassz dolog egy újabb trófeával bővíteni a kollekciómat, ami most egy hivatalos Guinness világrekordot is jelent” – mondta a 43 esztendős pilóta.

„Huszonévesen állítottam be a saját, nem hivatalos csúcsomat. Nagyszerű, hogy még mindig megvan bennem így húsz évvel később is.”

A Guinness szóvivője is méltatta a produkcióját:

„Számtalan kísérletnek voltam már szemtanúja, de rendkívül lenyűgözőnek találtam Jenson Button teljesítményét, hogy 58 BATAK-lámpát talált el 30 másodperc alatt. Ennek a rekordnak a megdöntéséhez nem csak villámgyors reakcióidőre van szüksége hanem annak a képességére is, hogy fenntartsa a figyelmet és a perifériás látására támaszkodjon.

Ez a versenyzői kvalitásainak bizonyítéka, egyúttal pedig emlékeztet arra, hogy a rekordok megdöntése nem kizárólag a fizikai képességekről, hanem a mentális erőnlétről és stratégiáról is szól.”