Milyen ellenőrzéseket érdemes elvégeztetni a tavaszi/nyári autózáshoz?

Milyen ellenőrzéseket érdemes elvégeztetni a tavaszi/nyári autózáshoz?Amikor megérkezik a jó idő, és a hőmérséklet tartósan 7 fok fölé kerül, eljön az idő, hogy felkészítsük autónkat a tavaszi/nyári szezonra.

Ez persze a legtöbbeknek csak annyit jelent, hogy lecserélteti a téli gumikat nyárira, ugyanígy járnak el a szélvédőmosó esetében is, esetleg alaposan lemosatja az autót, az alaposabbak pedig még belül is kitisztítják, tisztíttatják.

Ez viszont még így kevés.

Az autónk nyári felkészítése nem egészen abból áll, hogy eltávolítunk rajta és belőle mindent, ami a téli közlekedéshez kell (jégkaparó, jégoldó, téli gumi, téli szélvédőmosó stb.).

Ahhoz, hogy megfelelően készíthessük fel autónkat a nagy nyári utazásokhoz és az általános közlekedéshez, fontos lépés, hogy elvégeztessünk bizonyos ellenőrzéseket is, melyek a biztonságunkat, vagy épp a kényelmünket szolgálják.

De melyek is ezek? A következőkben erre keressük a választ.


Ellenőrzések, melyek a biztonságunk miatt fontosak

A biztonságunk a legfontosabb, és ez az autós közlekedés esetén még inkább lényeges.

Ahhoz viszont, hogy mind mi, mind pedig más úton közlekedők biztonságban legyenek, elengedhetetlen, hogy az autónk műszaki állapota megfelelő legyen.

Amikor eljön a téli gumi nyárira történő cseréje, akkor ne csak a csere történjen meg, de ügyeljünk rá, hogy az abroncs állapotát is ellenőrizze a szakember, ahogyan a futóművet is.

A négyévszakos abroncsok esetében gyakori centrírozás, ám a nyári gumik esetében is érdemes elvégeztetni.

A centrírozás valójában a kerék kiegyensúlyozását jelenti, és segít abban, hogy csökkenjen a rázkódás és az amortizáció.

A normális használat mellett is megváltozik az abroncsok tömegközéppontja az erőhatások és kopások következtében, a centrírozással a kerék súlypontját igazítják középre, így pedig kevésbé fog kopni az abroncs. Ezt minden tavasszal érdemes elvégeztetni még mielőtt felkerülne a nyári gumi a nyári szezonra, így a guminak hosszabb lesz az élettartama, és a teljesítménye is javul.

Ha pedig megvan a centrírozás, és felkerülnek a nyári abroncsok az autóra, érdemes a futóművet is átnézetni, és amennyiben szükséges elvégezni a beállítását.

A futómű megfelelő állapota is lényeges a biztonságos közlekedéshez.

A nyári és tavaszi autóellenőrzéshez még mindenképp hozzá kell, hogy tartozzon az olajszint ellenőrzés, és az olajcsere is. Évente legalább egyszer érdemes olajcserét végeztetni, ilyenkor a régi, fáradt motorolaj helyett kerül új olaj a motorolaj tartályba, ennél fogva a motorba is.


A kényelem sem utolsó szempont

A fenti munkálatok elvégzése elsősorban a biztonságunk miatt fontos, ám annak olyan feladatok, melyeket a kényelmünk miatt érdemes elvégeztetni. Ilyen például a klíma.

Egy meleg nyári napon a klíma segíthet nekünk abban, hogy az utazás kellemes élmény legyen.

Minden tavasszal célszerű ellenőriztetni a klíma állapotát, és ha szükséges feltöltetni, hogy a nyári szezonra megfelelően működjön.

Gumiszervizem csapata mindegyik munkálat elvégzésében a segítségünkre lehet, a gumiszervizem.hu oldalon pedig még arra is van lehetőségünk, hogy időpontot foglaljunk magunknak, így elkerülhető a sorban állás.