Itt tart most a NASCAR posztapokaliptikus pályájának felújítása [VIDEÓ+GALÉRIA]

Itt tart most a NASCAR posztapokaliptikus pályájának felújítása [GALÉRIA]
credit: Harold Hanson/NASCARTavaly szeptemberben jelentették be hivatalosan, hogy huszonhét év után visszatér a NASCAR naptárába a North Wilkesboro Speedway (NWS).

A létesítmény 0.6 mérföldes oválja a Cup Series bajnokságon kívüli, pénzdíjas All-Star Race-ének fog otthont adni május 21-én.

Az NWS a szervezet legelső, 1949-es szezonjától kezdve egészen 1996-ig látta vendégül a királykategória mezőnyét. Ezután csak alacsonyabban jegyzett, főként regionális szériák versenyeztek itt.

Az elmúlt egy évtizedben viszont teljesen elhagyatottan állt és szépen-lassan kezdte visszafoglalni a természet. 2019-re már olyan állapotba került, hogy inkább egy posztapokaliptikus filmbe illett, mintsem modern kori autóversenyek helyszínének.

Ekkor jött a megmentő Dale Earnhardt Jr. személyében, aki küldetéséül tűzte ki, hogy újra életet lehel a NASCAR egykori ikonikus pályájába.

A kétszeres Daytona 500 győztes versenyző vezetésével és lelkes önkéntesek közreműködésével megkezdődött a létesítmény renoválása, aminek hála első körben létrejöhetett a iRacing lézerszkennelt verziója.

A cél azonban a kapuk újbóli kinyitása volt, amit állami támogatásból, valamint magánbefektetők segítségével 2022 nyarára sikerült is megvalósítani.

A NASCAR versenypályáinak egy részét tulajdonló Speedway Motorsports (SM) alá tartozó oválon augusztusban tiszteletét is tette a CARS Tour, a mezőnyben többek között magával Dale Jr.-ral.

Az esemény és a persze az NWS népszerűségét jól szemléltette, hogy villámgyorsan elkelt az összes jegy.

Ezen szériát egyébiránt idén januárban Junior fel is vásárolta Kevin Harvickkal, Jeff Burtonnel és Justin Marksszal közösen.

A North Wilkesboro viszont még messze volt attól, hogy a NASCAR Cup fogadására alkalmas legyen.

A munka jelenleg is rendületlenül zajlik, hogy mire elérkezik az All-Star Race hétvégéje, már maximálisan megfeleljen minden feltételnek.

Az NWS és a NASCAR most exkluzív helyzetjelentést adott arról, hol is áll folyamat.

Tájékoztatásuk szerint már maradéktalanul leszállították a SAFER-falakat, amelyek kb. 65%-ban a helyükre is kerültek a pálya körül. Emellett jól haladnak az aszfaltozással, az elektromos és vízvezetékek, jelzőoszlopok kiépítésével, továbbá a lelátók, kiszolgálóépületek felújításával.

A munkálatokról a NASCAR és az NWS jóvoltából képgaléria, valamint videó formájában számolhatunk be.


credit: Will Tharp/NASCAR
credit: Will Tharp/NASCAR
credit: Will Tharp/NASCAR
credit: Will Tharp/NASCAR
credit: Will Tharp/NASCAR
credit: Will Tharp/NASCAR
credit: Will Tharp/NASCAR
credit: Will Tharp/NASCAR
credit: Harold Hanson/NASCAR
credit: Will Tharp/NASCAR
credit: Harold Hanson/NASCAR