IndyCar: Kiterjesztik a zöld abroncsok programját

IndyCar: Kiterjesztik a zöld abroncsok programját
credit: credit: Bridgestone AmericasTavaly debütált az IndyCarban a Goodyear vadonatúj, környezetbarát abroncsa.

A Bridgestone Americas által kifejlesztett keverék alapját a guayule nevű sivatagi cserje képezi.

Ennek jelentős, szarázságot és hőséget tűrő képessége révén hosszú távon fenntarthatóbb megoldást képezhet a természetes gumi új, kilímabarát generációjának, mint a jelenleg elterjedt, trópusi viszonyokat igénylő kaucsuk.

A hagyományos gumi alapanyagát gyökerekből, ágakbol és fakéregből nyerik ki.

A korszakalkotó abroncs a 106. Indy 500 programsorozatának részét képező, pitcsapatok közti versenyen, a Pit Stop Challenge-en debütált, míg éles versenykörülmények között az augusztusi, Nashville-i Music City Grand Prix-n vetették be a lágyabb keverékű gumik alternatívájaként.

A Firestone most hivatalosan bejelentette, hogy ezeket a zöld jelzésű abroncsokat idén már az összes – szám szerint öt – utcai viadalon pályára fogják küldeni.

A környezettudatosság azonban itt még nem áll meg.

A szezon során használt gumik túlnyomó többségét immár a fenntartható nyersanyagok átláthatóságáért és nyomon követhetőségéért nemzetközi tanúsítvány kapott, energiahatékony Advanced Test Production Centerben fogják előállítani.

Mindemellett az Indianapolis 500-on a Firestone valamennyi abroncs esetében újrahasznosított műanyagból készült, ISCC tömegmérleg-tanúsítvánnyal rendelkező szintetikus gumit is felhasznál majd.