Kyle Busch: „Ki mákolta be idén a Daytona 500-at? Tessék, erről beszéltem”

Kyle Busch: “Ki mákolta be idén a Daytona 500-at? Tessék, erről beszéltem”Mérhetetlenül csalódottan hagyta el vasárnap este a Daytona International Speedwayt Kyle Busch.

A Richard Childress Racing versenyzője még abban a tudatban vágott neki a Daytona 500 programsorozatának, hogy győzelemre esélyes autója van.

Vesszőfutása viszont már a szerdai, egykörös időmérőn megkezdődött.

Az első szakaszt a top 10-ben zárta, amivel kivívta magának a jogot arra, hogy a második felvonásban már a pole-ért harcolhasson. Kísérlete alatt viszont lement a dupla sárga vonal alá, amit a NASCAR az ideje törlésével honorált.

A másnapi duel-futamon pedig – miközben vezető pozícióban haladt – a mögötte lévő Daniel Suarez nemes egyszerűséggel nekiment, ennek hatására pedig a 8-as Chevy orral a pálya külső falának csapódott.

Szerencsére Busch sértetlenül megúszta, a D500-on viszont a tartalékgépbe kényszerült.

A kétszeres Cup-bajnok végül a 36. pozícióból startolhatott, a futamon pedig még büntetéssel is szembesülnie kellett a pitlane-en való gyorshajtás miatt.

A normál versenytáv végén viszont már az élen haladt és szó szerint karnyújtásnyira érezhette karrierje legelső Daytona 500 győzelmét.

A 199. körben azonban minden borult – köszönhetően ismét Suareznek.

A Trackhouse Racing 99-es Chevyjét vezető mexikói megforgott, ami miatt egyenes út vezetett a futam első overtime-jához.

Busch ekkor keserűen annyit mondott a csapatrádión:

„1998-ban mi nyertünk volna, fiúk.”

Ezzel Dale Earnhardt Sr. első és egyetlen D500-diadalára utalt. A Megfélemlítő huszonöt évvel ezelőtt, sárga zászló alatt teljesítette az utolsó két kört, majd futott be győztesként, mivel akkoriban még nem volt érvényben az overtime szabálya.

A Suarez utáni hosszabbítást ráadásul egy újabb baleset szakította meg, így a mezőnynek másodszor is neki kellett iramodnia egy ötmérföldes befejezési kísérletnek.

Ez a legutolsó körben megint tömegkarambolban csúcsosodott ki, Busch pedig a vágyott elsőség helyett csak tizenkilencedikként zárt, immár egy kör hátrányban.

„Azt hiszem, ez volt az első alkalom, hogy vezettem a 200. kört” – nyilatkozta a leintés után.

„Azt kívánom, bárcsak az 1998-as szabályok lennének még mindig életben. De nem ez a helyzet. Megszoktam már, hogy minden évben eljövök ide csak azért, hogy kiderüljön mikor, hol fogok balesetezni és melyik körben fogom elhagyni az orvosi központot.

Még azt sem tudom, hogy idén ki mákolta be a győzelmet.”

Amikor pedig a riporterek közölték vele, hogy Ricky Stenhouse Jr. nyert, csak ennyit válaszolt:

„Na tessék, erről beszéltem.”

Stenhouse egyébként eddigi 364 Cup-bevetése során most aratta a harmadik győzelmét. Az előző kettőt szintén superspeedwayen szerezte még 2017-ben Talladegán, valamint a nyári, daytonai fordulón.