NASCAR: Ijesztő baleset és hosszas tanakodás arról, hogy ki is a daytonai futamgyőztes

NASCAR: Hatalmas baleset után perceken át tartott, mire kiderült, hogy ki is a daytonai futamgyőztesKaotikus végkifejletet hozott a NASCAR Xfinity Series szezonnyitója a Daytona International Speedwayen.

A legutolsó körben Sam Mayer a vezető pozícióért támadta Austin Hillt, végül azonban összeértek, aminek eredményeként előbbi JR Motorsports-os kiforgott, majd a falnak csapódva bukfencezett egy látványosat.

A baleset szerencsére nem járt személyi sérüléssel, a futam végére viszont pontot tett.

Innentől fogva hosszú percekbe telt, mire a versenyirányítás minden kétséget kizáróan meg tudta állapítani, hogy a sárga zászló belengetésének pillanatában ki is állt az első helyen.

A rendelkezésre álló videófelvétel képkockáinak kielemzése után végül arra jutottak, hogy a kérdéses pillanatban pár centiméterrel Hill volt a győzelmet érő pozícióban.

Ezen siker révén a Richard Childress Racing pilótája zsinórban másodszor húzta be az idényt elindító, daytonai futamot.

Érdekesség, hogy ugyanez volt a helyzet a Truck Series pénteki – az időjárás miatt csonka véget ért – fordulóján, ahol Zane Smith-nek sikerült 2022 után dupláznia.

Hill számára ráadásul némi sebtapaszt is jelenthet a diadal, miután a Cup Series vasárnapi Daytona 500-ára nem tudta kvalifikálni magát.
Másodikként John Hunter Nemecheket hirdették ki, míg a képzeletbeli dobogó harmadik fokát Justin Allgaier csípte el.

Top 5-ös helyezéssel kezdte meg teljes szezonos Xfinity-karrierjét a Jordan Anderson Racingnek vezető Parker Retzlaff, míg ötödikként Myatt Snider zárt Joe Gibbsék 19-es Toyotájával.

Ahogyan viszont lenni szokott, nem mindenki távozott a pályáról jókedvűen.

Az SS-Green Light Racing újonca, Blaine Perkins és a Kaulig Racinget szolgáló, 2021-es bajnok Daniel Hemric már a 20. körben ütközött, ami mindkettejük futamának végét is jelentette.

A második szakaszban egy többautós baleset rántotta magával Sheldon Creedet, Justin Allgaiert és az Alpha Prime Racing 45-ös Chevyjének volánja mögött a lebetegedett Caesar Bacarellát helyettesített Stefan Parsonst.

Kiállni viszont közülük csak Creed kényszerült.

A legdühösebb azonban kétségkívül Jeffrey Earnhardt volt.

Az Alpha Prime-os a hajrában top 10-es helyen autózott, tizenkét körrel a vége előtt azonban kiforgatta őt Parker Kligerman, aminek köszönhetően be kellett érnie a 28. pozícióval.

Earnhardt dühét jól megmutatta a kockás zászló utáni nyilatkozata:

„Kligerman jelenleg az orvosi központban van. Remélhetőleg nem köt ki újra ott, amikor én végeztem vele.”

Az MMA-ben is otthonosan mozgó versenyzőtől ezek a szavak nem hatottak túlságosan biztatóan kollégájára nézve, pláne, hogy hamarosan szemtől-szemben találták magukat.

Végül azonban egy hevesebb szóváltáson kívül semmi komolyra nem került sor köztük.

Később Kligerman elismerte hibáját a közösségi médiában:

„Elképesztő autót kaptam a Big Machine Racingtől” – írta Twitteren.

„Még mindig annyira büszke vagyok ezekre a srácokra azért a tempóért, amit a kvalifikáción mutattunk. Az első szakasz rendben volt, de miután kiforgattam Sheldont, mint egy hülye, majd nekimentem Jeffrey Earnhardtnak (végül megnéztem az ismétlést), az egész éjszaka zűrössé vált számomra. Ennél jobban fogom csinálni.”

Az Xfinity mezőnyének következő bevetése a fontanai Auto Club Speedwayen lesz, amely pálya kétmérföldes oválja utoljára fogadja a NASCAR mezőnyét a radikális átalakítása előtt.