NASCAR: Pofátlanul széttrollkodták az égiek a balesetekkel fűszerezett, daytonai nyitófutamot

NASCAR: Pofátlanul széttrollkodták az égiek a balesetekkel fűszerezett, daytonai nyitófutamot
credit: Sean Gardner/Getty Images/NASCAR MediaHelyi idő szerint pénteken este kapta meg a zöld zászlót a NASCAR idei első, pontozásos versenye.

A nemzeti harmadosztályt képező Truck Series mezőnyéhez olyan, a Daytona 500-on is résztvevő pilóták csatlakoztak, mint Chase Elliott, Corey LaJoie és Travis Pastrana.

Hiába várták azonban a kiéhezett rajongók tűkön ülve a futamot, végül az anyatermészet mondta ki az utolsó szót egy orbitálisan nagy STOP-táblát felmutatva a 2.5 mérföldes oválon.

Hogy mennyire volt troll-üzemmódban?

Nos, a tervezett 100 helyett megtett mindössze 79 körből nem kevesebb, mint 41 zajlott le a pace car mögött vonatozva.

A vesszőfutás rögtön a legelején elkezdődött.

Mindössze három körrel a rajt után ugyanis már lengett a sárga zászló szemerkélő eső miatt.

A mezőnyt a hetedikben engedték ismét útjára, hogy újabb egy kör megtételét követően újra beküldjék a pace cart csapadék okán.

Végül a nyitószakaszt sikerült zöld alatt befejezni, a második felvonásban viszont már minden a feje tetejére állt rögtön két piros jelzést prezentálva.

Az első megszakításra a 28. körben került sor egy több autót érintő baleset után.

A Cook Racing Technologies 84-es számú, részidős Toyotáját vezető Clay Greenfield egy hármas csata kellős közepén elvesztette uralmát járműve felett, beindítva ezzel a láncreakciót, ami végül Dean Thompson és Hailie Deegan napjának végét is jelentette.

Utóbbi versenyzőnő számára ez külön fájdalmas volt, lévén a legelső szakaszt még a negyedik helyen zárta a ThorSport Racing #13 Fordjával.A restartot követően sem sokáig örülhettek a pilóták a szabad küzdelem lehetőségének.

Az eső ugyanis megint eleredt, újabb megszakítást hozva.

Bár a kényszerszünet után folytatni tudták a futamot, a második szakaszt mégsem sikerült zöld alatt befejezeni egy újabb balesetnek hála.

Az első helyért harcoló Stewart Friesen egy blokkolási kísérlet során ütközött Ben Rhodes-cal. Ennek hatására a falnak vágódott, a káosz pedig magával rántotta Colby Howardot, Bret Holmest, Carson Hocevart, Parker Kligermant és Codie Rohrbaugh-t is.

Személyi sérülés szerencsére ekkor sem történt, a radarképeket látva viszont már borítékolható volt, hogy valóságos csodára lenne szükség a komplett táv teljesítéséhez.

Így is történt.

Az 57. körben az újonc Rajah Caruth egy bevállalós manőverrel, középen próbált előre törni. Terve azonban nem vált be, ennek eredményeként pedig sikerült egy újabb tömegkarambolt előidéznie, aminek Corey Heim, Tanner Gray, Matt DiBenedetto, Ty Majeski és Daniel Dye lett a kárvallottja.

Végleg kiállni csak Caruthnak és Dye-nak kellett, akik ironikus módon ráadásul csapattársak a GMS Racingnél.

A takarítási munkálatok után az égiek bevitték a kegyelemdöfést és gyors sárga-piros-sárga zászló-szentháromságot követően végül a 79. körben a NASCAR leintette a versenyt.

A győzelmet így Zane Smith szerezte meg, aki ezzel tovább folytatja remek sormintáját.

A regnáló Trucks-bajnok január végén megnyerte a Michelin Pilot Challenge szintén Daytonán – de annak technikás vonalvezetésén rendezett – fordulóját, majd múlt csütörtökön sikeresen bekvalifikálta magát a Daytona 500 mezőnyébe, most pedig tizennégy év után ő lett az első pilóta, aki zsinórban kétszer is nyerni tudott a harmadosztály DIS-en rendezett szezonnyitóján.

Ezt előtte utoljára Todd Bodine hajtotta végre 2008-2009-ben.

„Tudom, hogy millió módon lehet győzelmet szerezni Daytonán, amit mi bizonyítottunk is” – mondta a victoy lane-en a boldog Smith, aki jelen diadalával már a playoffban tudhatja magát.

„Nyilvánvalóan vissza akartunk menni a pályára versenyezni, de hékás… bármikor is nyerünk Daytonán, akkor azt elfogadjuk! Hatalmas köszönet mindenkinek a Front Row Motorsportsnál! Rengetegszer elmondtam már, de az egész csapat a belét kidolgozza, megérdemlik a sikert. Bent vagyunk a rájátszásban, ez olyan, mintha máris a tavalyi évet ismételnénk.”

A Truck Series következő futamát március 3-án, a Las Vegas Motor Speedwayen rendezik.