22 éves a NASCAR legszomorúbb fotója

22 éves a NASCAR legszomorúbb fotója
credit: NASCARMichael Waltrip 2001. február 18-án megnyerte a Daytona 500-at, ami egyben NASCAR Cup-karrierje legelső futamgyőzelme is lett.

Az ünneplés azonban nem tartott sokáig.

Az akkor 37 éves amerikai a díjátadón tudta meg, hogy mennyire katasztrofális kimenetelű is volt Dale Earnhardt Sr. balesete a verseny utolsó körében.

„Kenny Schrader odajött hozzám a victory lane-re és annyit mondott: ‘Csak azt akarom, hogy tudd, láttam Dale-t és…. és amit láttam az egyáltalán nem jó’” – nyilatkozta az ESPN-nek 2019-ben Waltrip, aki ráadásul pont a Megfélemlítő csapatának, a Dale Earnhardt Inc.-nek a pilótája volt.

„Ekkor már tudtam, hogy vége.”

A pilóta a hír hallatán összeroskadt, majd távozott a ceremóniáról

Körülbelül egy órával a később a NASCAR hivatalosan bejelentette a hétszeres bajnok halálhírét.

„Azóta sem múlik el nap, hogy ne gondolnék rá. Folyton azon töprengek, miért történt ez a tragédia? Mi lett volna ha….. Még ennyi év után sem enyhült semmit a fájdalmam. Képtelen vagyok úgy visszaemlékezni rá, hogy ne jelennének meg könnycseppek a szemeimben. Az a vasárnap örökre megváltoztatott versenyzőként és magánemberként egyaránt.”

Waltrip 2003-ban, szintén a DEI autóját vezetve másodszor is diadalmaskodott a Daytona 500-on, sikerét pedig természetesen egykori ellenfelének és főnökének ajánlotta.

Ezen futam egyébként máig a legrövidebb D500-nak számít, miután az eső miatt már a 109. körben le kellett inteni, így a mezőny csak 272.5 mérföldet tett meg.


Earnhardt végzetes balesetéről az alábbi cikksorozatban lehet bővebben olvasni:

1. rész: Dale Earnhardt tragédiája – Baljós előjelek

2. rész: Aznap egy kicsit a NASCAR is meghalt