Megható: A helyszínen nézte végig Ken Block családja Travis Pastrana elképesztő NASCAR-sikerét

Megható: A helyszínen nézte végig Ken Block családja Travis Pastrana elképesztő NASCAR-sikerét
credit: Sean Gardner/Getty/NASCAR MediaHatalmas fegyvertényt hajtott végre Travis Pastrana magyar idő szerint csütörtökön hajnalban, a Daytona International Speedwayen.

A 23XI Racing színeiben nevezett sztár a NASCAR Cup abszolút újoncaként vágott neki a Daytona 500 kvalifikációjának, ráadásul meglehetősen hátrányos helyzetben.

Pastranának nem volt lehetősége tesztelni, az új formátum szerint pedig még edzést sem tartottak az időmérő előtt.

Ebből adódóan az első gyors körét a Next Gen volánja mögött rögtön a kulcsfontosságú kvalin kellett megtennie.

Ha mindez nem lett volna elég, az általa vezetett 67-es Toyota egyike volt azon hat charter – ezzel együtt garantált indulási jog – nélküli autónak, amelyeknek a még szabadon álló négy rajthelyért kell megküzdeniük.

Az első kritikus fontosságú lécet pedig fantasztikus teljesítményt nyújtva rögtön sikerült is átvinnie.

179.254 mph-s átlagtempója révén a 25. helyet szerezte meg, amivel a második leggyorsabbnak bizonyult az extra-gépek között. Ez pedig azt jelentette, hogy – a 23.-ként zárt Jimmie Johnson (Legacy Motor Club) mellett – a szabályok értelmében puszta tempó alapján kvalifikálta magát a február 19-ei nagy verseny mezőnyébe.

Az időmérőre Pastrana különleges vendégeket is hívott régi jó barátja és üzlettársa, a január másodikán hómobilbalesetben elhunyt Ken Block családja képében.

„Ken felesége Lucy és a gyerekeik ma reggel érkeztek ide” – mondta a 39 éves versenyző a sajtótájékoztatóján.

„A legelső NASCAR-kvalifikációjukat nézték végig, holnap pedig már haza is repülnek. Csak azért jöttek, hogy támogassanak. Rendkívül érzelmes voltam a végén már csak azért is, hogy kijöttek miattam. Mindent, amit most tudok annak köszönhetem, hogy Ken képes volt kiépíteni egy sportot a szórakozás köré. Örökké hálás leszek neki.

Nem is lehetnék boldogabb, hogy a családja itt van. Alig várom, hogy segítsem Liát [Block lánya] és a többi gyermekét bármiben, amiben csak tudom. Lia egy fenomenális pilóta, fogadok, hogy egy napon ő is versenyezni fog a Daytona 500-on. Határozottan biztos vagyok abban, hogy minden idők egyik legjobb rallyversenyzője is lesz itt az USA-ban.”KAPCSOLÓDÓ: Bowman történelmet írt, Pastrana kvalifikálta magát a Daytona 500-ra!