Flashback: Amikor Valentino Rossi belekóstolt a NASCAR-ba

Flashback: Amikor Valentino Rossi belekóstolt a NASCAR-ba
credit: NASCAR/Monster EnergyMindig izgalmas látni, ha egy világsztár versenyző úgy dönt, kilép a komfortzónájából és belekóstol egy számára vadonatúj szériába.

Van, aki rögtön élesben próbálja ki magát, mint tette azt például Kimi Räikkönen tíz évvel ezelőtt a NASCAR nemzeti harmad- és másodosztályában. Hasonlóan mélyvízbe ugrott Kurt Busch és Fernando Alonso is, akik rögtön az Indianapolis 500-on mutatkoztak be az IndyCarban.

Emellett ott vannak a promóciós eseménynek számító autócserék, lásd. a Michael Andretti és a néhai Nicky Hayden főszereplésével lezajlott 2002-es, a Juan Pablo Montoya és Jeff Gordon közti 2003-as, majd a Tony Stewart és Lewis Hamilton által 2011-ben megejtett körözést.

Tíz évvel ezelőtt pedig a motorsport egyik legnagyobb élő legendája, maga a Doctor vihette el néhány körre a Kyle Busch által akkor a NASCAR Nationwide Seriesben (ma: Xfinity) terelgetett Toyota Camryjét.

A Monster Energy jóvoltából 2013. április 22-én létrejött, rendhagyó teszt otthonául a Charlott Motor Speedway oválja szolgált.

A nagy nap reggelén Busch egy gyorstalpalós „oktatásban” részesítette Rossit, majd meg is tett az autóval néhány kört annak érdekében, hogy a lehető legjobb beállításokkal adhassa át az olasznak a volánt.

A kilencszeres világbajnok pedig egyáltalán nem vallott szégyent. Sőt.

„Annyira fantasztikus volt megtapasztalni ezt” – nyilatkozta az autóból kiszállva Rossi.

„Nagyon sok barátom van Európában, akik követik a NASCAR-t. Ez egy teljesen más versenyzési forma, mint amit otthon űzünk. Pontosan azt is kaptam, amire számítottam: izgalom, nagy tempó és fantasztikus érzés átszáguldani a kanyarokon. A nagy dőlésszög miatt komoly a tapadás, olyan, mintha oda lennél ragasztva a pályához. Hihetetlenül élveztem! Az elején még egy kicsit nehéz volt az egyenesekben tartani az autót, néhány kör után viszont már sokkal magabiztosabb lettem és képessé váltam folyamatosan gyorsulni. Meg kell, hogy mondjam, nagyon jól kijöttem Kyle-lal is. Ő egy jó srác. Megkedveltem és rengeteg fontos tanácsot adott.”Busch szintén elégedett volt Rossi teljesítményével.

„Valentino egy igazán klassz fickó. Jól éreztük magunkat. Örülök, hogy a Monster Energy összehozott bennünket. Remek munkát végzett a pályán. Kicsit lassan indított, ami teljesen rendben van. Utána viszont folyamatosan fejlődött, egyre gyorsabb lett, végül pedig már olyan tempókat hozott, amivel a Nationwide-verseny edzésén top 15-ben lett volna. Ez nagyon jó, pláne egy olyan sráctól, aki most először ült be az autóba.”

Rossi produkcióját Busch Toyotájának tulajdonosa, maga Joe Gibbs is árgus szemekkel figyelte.

„Itt van Kyle és Valentino, az egyikük nagyszerű négy keréken, a másik pedig kettőn. Mindenki nagyon lelkes, hogy ez a teszt létrejöhetett. Szerintem jópofa volt, remekül éreztem magam, hogy a részese lehettem én is. Valentino remekül teljesített. Ami azt illeti, gondolkodtam azon, hogy felajánlok neki egy szerződést.”