Már idén csatlakozik a McLarenhez Kyle Larson, akit máris az Indy 500 favoritjának tartanak

Már idén csatlakozik a McLarenhez Kyle Larson, akit máris az Indy 500 favoritjának tartanak
credit: Penske Entertainment/James BlackJanuár közepén robbant a bomba, miszerint Kyle Larson 2024-ben megkísérli kvalifikálni magát a 108. Indianapolis 500-ra, méghozzá az Arrow McLaren színeiben.

Ennek révén ő lesz a hatodik olyan versenyző a történelemben, aki nekivág a nagy duplázásnak, vagyis megpróbálja teljesíteni az egyazon napon, néhány óra különbséggel rendezendő Indy 500-at, majd a NASCAR Cup charlotte-i Coca-Cola 600-át.

Utoljára ezt a szintén NASCAR Cup-bajnok Kurt Busch vállalta be 2014-ben. Indianapolisban a hatodikként intették le, egyben ő lett a legjobb újonc is. A CC600-at viszont idő előtt fel kellett adnia motorhiba miatt.

Larsonra már most favoritként tekintenek, lévén a világ egyik – ha nem A – legsokszínűbb, legalkalmazkodóképesebb pilótájaként van számon tartva, aki stock-cartól kezdve late modeleken át sprint és midget carokig mindenféle autóban győzni tudott már.

„Ő egy nagy tehetség” – nyilatkozta az NBC-nek a McLaren #6 Dallara-Chevyjét teljes szezonban vezető Felix Rosenqvist, aki már kicsit „oktatta” is leendő csapattársát a Chevy szimulátorában.

„Hallottam, hogy sokan máris fogadnak a győzelmére. Ekkorák az elvásárok vele szemben. Szerintem az emberek tényleg azt hiszik, hogy meg tudja csinálni. Az érkezése nagyszerű lehetőség nekem is arra, hogy olyasvalakitől tanuljak, aki egy teljesen más környezetből jött. Eddig kb. 30 percig beszélgettem vele, de máris úgy érzem, hogy sikerült valamit tanulnom tőle. Jó lesz a sorainkban tudni őt.”

Larson korábban úgy nyilatkozott, hogy akklimatizálódás céljából szeretne legalább egy futamot menni az IndyCarban még az 500 előtt. Erre idén minden valószínűség szerint nem fog sor kerülni, Zak Brown elmondása szerint azonban a csapatmegbeszélésekhez már idén csatlakozni fog, emellett – amikor csak megoldható – jelen lesz IndyCar-hétvégéken is.

Az év későbbi részében pedig a volán mögé is bepattanhat tesztek képében.

„Ez egy pokolian jó sztori” – jelentette ki az Andretti Autosporttól a McLarenhez átigazolt Alexander Rossi, aki még gyerekként versenyzett együtt Larsonnal a Red Bull juniorprogramjába való bejutásért.

Erről bővebben ebben a cikkben lehet olvasni:


„Nagyon, nagyon menő dolog, hogy szemtanúja és közvetve részese lehetek a duplázásnak. Elképesztő dolog bármelyik versenyző számára, ha lehetősége nyílik rá. Nyilvánvaló, hogy Kyle a bolygó egyik elit pilótája. A saját meglátásait és tapasztalát fogja nálunk az asztalra tenni.”

A McLarent 2020 óta szolgáló Pato O’Ward szintén nagyon lelkes Larson érkezése miatt.

„Határozottan ez lesz a legnagyobb sebesség, amit életében valaha is megtapasztal. Biztos vagyok benne, hogy élvezni fogja. Sok, különböző gépet vezetett már. A srác tudja, hogyan kell egy versenyautóval bánni. Nagyon izgatott vagyok, hogy a csapattársam lesz. Két évvel ezelőtt találkoztam vele Abu Dhabiban, miután megnyerte a NASCAR bajnoki címét. Boldog voltam, hogy olyan jól tejesített a visszatérésekor a korábbi malőr után.”