52 évesen lesz újra teljes szezonos versenyző az autósport élő legendája

52 évesen lesz újra teljes szezonos versenyző az autósport élő legendájaTony Stewartot a világ valaha volt egyik legjobb, legsokoldalúbb autóversenyzőjeként tartják számon, aki bárhol is indul, ott előbb-utóbb nyer is.

A májusban 52. születésnapját ünneplő, élő legenda az egyetlen, aki elmondhatja magáról, hogy egyaránt bajnoki címet szerzett az IndyCarban és a NASCAR Cupban, utóbbi szériában ráadásul háromszor.

Emellett feljutott a csúcsra a USAC National Midget Seriesben, a szép emlékű IROC Championshipben, futamgyőzelmeket szerzett a sprint car szakág legrangosabb szervezeténél, a World of Outlawsnál, 2021-ben pedig ő zárta az élen saját sorozata, az SRX Series összetettjét is.

Mindemellett üzletemberként sem lehet oka panaszra.

Az SRX mellett a birtokában van a sprint carokkal versenyző All Star Circuit of Champions, valamint az ikonikus Eldora Speedway, míg tulajdonrésszel rendelkezik a Paducah International Racewayben és a Macon Speedwayben.

Ezeken kívül persze továbbra is társtulajként jegyzi a NASCAR Cupban nevező Stewart-Haas Racinget is

Birodalmát 2022-ben az NHRA-re is kiterjesztette, méghozzá rögtön két kategóriában.

A csúcsbajnokságnak számító Top Fuelban felesége, Leah Pruett vezeti a Tony Stewart Racing dragsterét, míg a Funny Carok között Matt Hagan indul a párbajokra.

A Smoke becenévre hallgató pilóta azonban nem elégedett meg azzal, hogy csak tulajdonosként szemlélje a pályán zajló eseményeket.

Tavaly októberben, a Las Vegas Motor Speedwayen, a McPhillips Racing színeiben debütált a másodosztályú Top Fuel Alcohol mezőnyében.

Bemutatkozását nem bízta a véletlenre, hiszen nem csak többszörös győztes oldalbordája tanácsait hallgatta meg, de még arra sem volt rest, hogy egy versenyzői iskolába is beiratkozzon.

Nagy bemutatkozása végül minden várakozást felülmúlt, hiszen egyenesen döntőbe jutott, ahol mindössze 0.0002 másodperccel maradt alul Madison Payne-nel szemben.

A projektnek pedig immár komoly folytatása lett.

A McPhillips Racing hivatalosan bejelentette, hogy Stewart 2023-ban már teljes szezonos pilótájuk lesz, főszponzorként pedig a Mobil 1-et tudhatják maguk mögött.

„Keményen dolgoztunk a McPhillips-családdal azon, hogy kiterjesszük azt, amit Las Vegasban csináltunk” – nyilatkozta Smoke az AP-nek.

„Továbbra is tanulni akarom ezt a sportot és így lehetőségem lesz arra is, hogy még többet versenyezzek egy olyan csapatnál, ahol igazán jól érzem magam. Idegőrlő dolog próbálkozni és valami újat csinálni, de ha egy olyan gárda van mögötted, mint a McPhillips Racing, akkor minden jóval könnyebb.”

A 2023-as szezon március elsején startol el a Gainesville Racewayen.

Esélyei kapcsán Stewart igyekszik óvatosan fogalmazni.

„Nehéz megmondani, hogy mik az elvárásaink az idei évre. A célom az, hogy tanuljak, igyekezzek következetesen vezetni és javítsam a reakcióidőmet. Versenyről versenyre szeretnék fejlődni. Olyan érzés ez, mintha újra gyerek lennék. Amikor még gokartoztam alig vártam, hogy vége legyen a télnek és mehessek újra a pályára. Most ugyanitt tartok.”