Milyen csavarhúzó készletet válasszak?

Milyen csavarhúzó készletet válasszak?
credit: PixabayAki szeret barkácsolni vagy olykor végez a ház körül ilyen-olyan munkálatokat, pontosan tudja, hogy rengeteg -féle csavar létezik.

Annál pedig nincs bosszantóbb dolog a világon, mint amikor éppen nincs kéznél az ahhoz passzoló csavarhúzó. Ilyenkor jó, ha van otthon egy megfelelő csavarhúzó készlet.

Mivel e téren igen széles a választék, nem könnyű kiválasztani közülük a legideálisabbat, így érdemes vásárlás előtt alaposabban megismerni az egyes típusokat, amiben a Szerszámkell.hu szakértői nyújtanak segítséget!


Milyen csavarhúzók léteznek?

Alapvetően többféle alap csavarhúzót különböztetünk meg.

A lapos-és a csillagfejű csavarhúzók mellett ma már nem ritka, hogy szükség van speciális csillagfejű csavarhúzóra is, amelyek módosított kereszthorony profilú csavarbehajtó szerszámok.

Azonban mindez nem jelenti azt, hogy otthonra elég lenne három csavarhúzó, hiszen a csavarok mérete terén már jóval szélesebb a választék.

Amikor csavarhúzót választunk, a fej mérete mellett a szár hosszát, valamit a csavarhúzó teljes hosszát is ajánlott figyelembe venni, így nem érhetnek meglepetések, amikor élesben van szükség az adott szerszámra.


Kezdjük a legkisebbeknél!

Ha tényleg csak ritka esetben kerül elő a csavarhúzó a szerszámos ládából, akkor bőven elég beruházni egy kisebb készletre is. Ilyenek például az úgynevezett órás csavarhúzó készletek, amelyek jellemzően 6-22 tételt tartalmazhatnak – ezek kis eszközökhöz, pl. laptop, vagy a nevükből is eredően órák szétszedéséhez, javításához ajánlottak.

Emellett a cserélhető fejű, tollméretű csavarhúzók is nagy népszerűségnek örvendenek a háztartások körében, ugyanis ezek markolatához különböző fejek csatlakoztathatók mágnes segítségével.

Vagyis praktikus, egyszerű, könnyen tárolható és használható eszközökről van szó, még laikusok számára is.

Ezek mellé ha beszerzel még egy 10-20 darabos készletet (jellemzően 5000 forint körül mozognak), akkor a leggyakoribb csavartípusokat már le is fedted.


A komolyabb szettek

Léteznek a fentieknél komolyabb, ám ennek ellenére még nem profi szettek is, amelyek jellemzően többféle lapos – és csillagcsavarhúzót is tartalmaznak. Ide sorolhatók továbbá a műszerész torx csavarhúzó készletet is, amelyek kisméretű fejekkel és vékony éllel vannak ellátva.

Ezek terén a határ a választékot tekintve a csillagos ég, így mindenki megtalálhatja közöttük a számára leginkább megfelelő típust.

Az egyel komolyabb szinthez már azok a készletek tartoznak, amelyek 10-20-30 ezer forint körüliek, jellemzően 30-40, vagy ennél is több darabból állnak és legtöbbször esztétikus, strapabíró dobozban/állvánnyal kaphatóak.


A vérbeli ezermestereknek

Annak, aki akár napi szinten használ csavarhúzót, legyen szó munkáról van hobbiról, érdemes egy komolyabb szettre beruháznia.

Egyrészt ezeknél a csavarhúzó készleteknél már alapnak számít a speciális markolatkialakítás, amely a kezeket és izmokat nagy mértékben kímélik.

Ráadásul sok ezek közül magas feszültség közelében is használható és számos méretet tartalmaz mindegyik típusból.

Sőt, a kategóriában elérhető a helytakarékos, cserélhető slimbit csavarhúzó készlet is. Így gyakorlatilag bármilyen csavarral is állsz szemben, nem lesz akadálya annak, hogy alaposan meghúzd vagy éppen meglazítsd. Ezek lehetnek tíz darabosak, de akár több tucat tételes készletet is találhatsz belőlük.

Jellemzően praktikus tárolóban, vagy kész polccal kaphatóak, hogy mindig kéznél lehessenek, ha szükség van rájuk.


Mikor van haszna egy csavarhúzó készletnek?

Valójában számos olyan szituáció adódhat, amikor nagy haszna lehet a megfelelő csavarhúzónak. Legyen szó egy gyermekjátékban való elemcseréről, dekorálásról, barkácsolásról, autó szerelésről, mindig jó ha kéznél van az ideális szerszám.

Az nem kérdés mindezeket látva, hogy egy csavarhúzó készletre minden háztartásban szükség van. Hiszen óhatatlan, hogy össze kell szerelni egy új szekrényt, hogy kilazul egy csavar vagy éppen szét kell csavarozni valamit.

Az ilyen jellegű feladatok megoldása pedig gyakorlatilag lehetetlen, ha nincs kéznél a megfelelő csavarhúzó.

Ha úgy érzed, neked is ideje beruházni egy új csavarhúzkészletre, érdemes szétnézni a Szerszámkell webáruház virtuális polcain ide kattintva.