Az F1 vezére szerint Andrettiék hozzáállásával van a probléma

Az F1 vezére szerint Andrettiék hozzáállásával van a probléma
credit: Penske Entertainment/Chris OwensMichael Andretti már több, mint egy éve harcol azért, hogy csapatát a Forma-1 mezőnyébe juttassa.

Ennek érdekében belevágott egy csúcskategóriás főhadiszállás kiépítésébe – aminek költsége ironikus módon ugyanúgy 200 millió dollár, mint az F1-es belépési díj -, legutóbb pedig még egy gyártópartnerre is szert tett a General Motors, azon belül is annak Cadillac-márkája révén.

Utóbbi lépést maga az FIA elnöke, Mohammed bin Szulajm tanácsolta neki a siker érdekében.

Az arab szakember volt ráadásul az, aki kezdettől fogva maximálisan kiállt az Andretti Global mellett a Forma-1 általi, tornádóméretű ellenszéllel szemben.

Bin Szulajm azonban már huzamosabb ideje a széria begyében van kérdőjeles húzásai miatt. Az F1 többek között nehezményezte a hátuk mögött történő döntéshozatalait, emellett pedig az sem tetszett nekik, hogy Andrettiék képében nyíltan támogatott egy, a rajtrácsra pályázó csapatot ezzel elfogultságot valószínűsítve.

A belháború végül odáig vezetett, hogy bin Szulajm lemondott a Forma-1-gyel kapcsolatos feladatainak jelentős részéről, a szériáért pedig innentől fogva az FIA együléses gépekkel megbízott technikai igazgatója, Nikolas Tombazis felel.

Mindeközben Andretti nem hajlandó lakatot tenni a szájára és már alig néhány hónappal a csatlakozási kérelmük benyújtása után, tavaly tavasszal „sznob európai klubnak” minősítette a világbajnokságban lévő gárdákat, mivel a többségük nem támogatta az érkezésüket.

Ennek legfőbb okaként a bevételek elosztása körüli aggodalmaikat szokták felhozni, hiszen egy extra alakulat miatt a rájuk eső rész értelemszerűen csökkenne.

Michael és Mario Andretti ezt látva számtalanszor pénzéhesnek és kapzsinak minősítette a csapatokat. Sőt, nemrég még le is irigyezték őket, mondván attól félnek, hogy az Andretti Global lenyúlná a szponzoraikat.

Számos vélemény szerint viszont nem az nyerő taktika, hogy 24/7 becsmérlik azt a közeget, ahová szinte mindent egy lapra feltéve be akarnak jutni, függetlenül attól, hogy igazuk van-e, vagy sem.

Ezt osztja az F1 vezérigazgatója, Stefano Domenicali is.

„Mindenkit szívesen látunk, aki értéket tesz hozzá a bajnoksághoz „ – mondta az olasz a Sky F1-nek adott interjújában.

„Tisztelnünk kell mindenkit. Akadnak olyan csapatok, mint amilyen Mario és Michael Andrettié, akik nagyon hangosak a Forma-1-be való belépési szándékuk kapcsán. Véleményem szerint azonban nem túl okos dolog azt mondani, hogy az [F1-es] csapatok kapzsik.

Vannak más jelentkezők, akik jóval visszafogottabban intézik azt, hogy szeretnének az F1-be jönni. Van egy protokoll, amit tisztelni kell és az FIA-val közösen ezt biztosítjuk is. Ha minden feltétel adott, akkor örömmel látjuk őket. Számos tényezőt kell megfontolni és nem fogunk túlreagálni semmit csak azért, mert valaki nyomást gyakorol a rendszerre. A folyamatot komolyan vesszük és az előírásoknak megfelelően visszük végig. Pusztán csak arról van szó, hogy egyesek kiabálnak, mások pedig nem.”