3 hónapja még egy szót sem beszélt angolul az IndyCar újonca

Három hónapja még egy szót sem beszélt angolul az IndyCar újonca
credit: Juncos Hollinger RacingNagy fába vágja a fejszéjét Agustin Canapino.

Az argentín túraautó-sztár a komplett 2023-as IndyCar-szezonra csatlakozik a honfitársa, Ricardo Juncos nevével fémjelzett Juncos Hollinger Racinghez.

A 33 éves versenyző minimális, F3/F4 szintű open-wheel tapasztalattal rendelkezik, emellett pedig még a nyelvi korlátokat is le kell küzdenie.

„Nagyon örülök, hogy itt lehetek” – mondta Canapino az IndyCar szezon előtti médianapján.

„Most először vagyok az országomon kívül. Sosem beszéltem angolul sem, úgyhogy elnézést mindenkitől. Napról napra igyekszem fejlődni.”

Canapino csak tavaly év végén kezdte tanulni a nyelvet, lényegében teljesen a nulláról.

Ezt figyelembe véve máris meglepően jól kifejezi magát.

„Három hónappal ezelőtt csak annyit tudtam, hogy ‘hello’. Egy argentín tanárom van, a főszponzorunk egyik barátja. Heti két-három alkalommal kezdtem és most valahogy itt vagyok.”

Arra a kérdésre, hogy ezek milyen hosszúak, így válaszolt:

„Másfél órásak. Főként arra összpontosítok, hogy legalább kommunikálni megtanuljak. Nyilván sokat kell még fejlődnöm, de legalább már meg tudom értetni magam a mérnökökkel és a többiekkel.”

Canapino elmondása szerint eddig Argentínát sem hagyta el pár napnál hosszabb időre..

Ehhez pedig hozzájön, hogy még a sportágában is a totál ismeretlennel néz szembe.

Eddig egyetlen teszten van túl, továbbá ő vezette a JHR Dallara-Chevyjét a csapat tavaly novemberi, Argentínában rendezett bemutatóján.

Mindez azonban össze sem hasonlítható az éles bevetéssel.

Ebből adódóan adja magát a kérdés, hogy hazája egyik legsikeresebb túraautósaként mégis miért vállalja be a hatalmas kockázatot az IndyCarral.

„Azért, mert ez az IndyCar. Véleményem szerint ez a világ legversenyképesebb szériája. Számomra hatalmas esély arra, hogy kipróbáljak valami újat, ami nemzetközi szintű is. Most itt vagyunk [a sajtószobában] Grosjeannal, Dixonnal, Powerrel és természetesen Callummal [Ilott, a csapattársa], akik a világ legjobbjai közé tartoznak. Szóval, ez egy nagy lehetőség.

Nyilván gondban vagyok, mivel nem ismerem az autókat, a pályákat, az oválokat, de imádom a kihívásokat. Imádok ebben a helyzetben lenni. Természetesen időre lesz szükségem, de napról napra, tesztről tesztre tanulni fogok.”