Repülő Romain: Grosjean megszerezte a pilótajogosítványt

Replülő Romain: Grosjean megszerezte a pilótajogosítványt
credit: Romain Grosjean/TwitterNem példa nélküli az autóversenyzők körében, hogy a levegőben is otthon érzik magukat.

Gyakorlott pilótának számít például a NASCAR-ból ismert Carl Edwards, Kyle Petty, Greg Biffle, valamint Chase Elliott, míg az IndyCar mezőnyét tekintve szakszolgálati engedéllyel rendelkezik Alexander Rossi és most már Romain Grosjean is.

Utóbbi francia erről a széria szezon előtti médianapján rántotta le a leplet.

„Meguntam a reptereken való, hosszas várakozást, ezért arra jutottam, hogy inkább megszerzem az engedélyt és saját magam fogok repülni” – mondta az Andretti Autosport versenyzője.

„Régóta bele akartam már vágni ebbe, de Európában még nagyon komplikált volt. Hetente kétszer kellett volna a tantermi képzésre menni, ami az életvitelemmel összeegyeztethetetlen volt.

Tavaly Alexander Rossi vitt el a gépével néhány versenyre, amit nagyon menőnek tartottam. Ekkor döntöttem el, hogy már tényleg beleásom magam a dologba. Találtam egy iskolát, ahol az elméleti részt online is meg lehetett csinálni.

Azóta már meg is szereztem a magánpilóta-engedélyt, túl vagyok a műszerrepülő és többmotoros pilóta képzésen, 115 repült órával a hátam mögött. Év végére meglesz a kereskedelmi engedély is és akkor Roger Penske felvehet, hogy én fuvarozzam őt a levegőben, ha a versenyzéssel valami rosszul sülne el.”

Grosjean már a január végi Rolex 24-re is maga repült el és így tervezi az idény további részét is.

„[Az IndyCar szezonnyitójának otthont adó] St. Petersburgre is egyedül fogok eljutni, sőt, ahová csak lehetséges. Ha az időjárás jó, akkor biztos én fogok repülni.”