NASCAR: Új csapatokkal bővülhet a Toyota flottája

NASCAR: Új csapatokkal bővülhet a Toyota flottája
credit: Jared C. Tilton/Getty/NASCR MediaJelenleg két csapat összesen hét autója versenyez a Toyota égisze alatt a NASCAR Cup mezőnyében.

A Joe Gibbs Racing négy, a velük technikai partnerségben álló 23XI Racing pedig két teljes szezonos gépet nevez. Utóbbi, Michael Jordan és Denny Hamlin által tulajdonolt alakulat egy részidős harmadik autót is hadrendbe állít idén, amelynek programja a Daytona 500-on kezdődik Travis Pastranával a volán mögött.

A Toyota Racing Developement elnöke, David Wilson azonban az NBC-nek elárulta, hogy terveik szerint flottájuk létszáma 2024-ben tovább nőhet.

Ennek fő oka az, hogy a Cup jelenlegi mezőnyét tekintve már jóval több forrásra van szükségük a teljesítmény növelésének érdekében.

A kevés autó egykoron jó startatégiának bizonyult számukra, a Next Gen 2022-es érkezésével viszont már megváltozott a helyzet.

A Ford például tizennégy teljes munkaidős gép által gyűjthet adatokat, információkat, míg a chevysek nem kevesebb, mint tizenhat autóal képviseltetik magukat az összes futamon.

„Tartunk néhány jó vasat a tűzbe” – mondta a szakember, hozzátéve, hogy legideálisabb esetben 9-10 autósra bővülhetnek.

„Az új gép és a korábbiaknál kiegyenlítettebb erőviszonyok mellett szükség van összefogásra, partnerkapcsolatokra. A jó hír az, hogy nagy az érdeklődés.”

A TRD nem közölt konkrétumokat arról, hogy pontosan mely csapatok csatlakozhatnak hozzájuk a legnagyobb valószínűséggel. Annyi biztos már beszéltek több, jelenleg is a Cup mezőnyében lévő csapattal, valamint legalább két potencilális új belépővel is.

Wilson ugyanakkor leszögezte, hogy a Ford és a Chevy zászlóshajói, vagyis a Team Penske és a Hendrick Motorsports biztosan nem fog átállni az ő térfelükre.