Hetekkel a tragédia előtt lett az év újonca a 17 évesen elhunyt NASCAR-versenyző

Hetekkel a tragédia előtt lett az év újonca a 17 évesen elhunyt NASCAR-versenyző
credit: NASCAR Mexico

Hetekkel a tragédia előtt lett az év újonca a 17 évesen elhunyt NASCAR-versenyző


Január 29-én, közlekedési balesetben vesztette életét Federico „Fico” Gutierrez.

A fiatal mexikói által vezetett Porsche Boxster Valle de Bravo mellett ütközött frontálisan egy Ford Explorerrel.

Az incidens következtében négy embert kellett kórházba szállítani köztük a Fico mellett utazó szintén NASCAR-pilóta bátyját, a 20 éves Max Gutierrezt.

A tinédzserkorú tehetség sérülései azonban olyan súlyosnak bizonyultak, hogy a helyszínre érkező mentők már nem tudtak segíteni rajta.

Ficót – aki a tragédia előtt két héttel töltötte be a 17-et – Mexikó egyik legnagyobb autósport-reménységeként tartották számon.

Már négyévesen elkezdett gokartozni és számos győzelmet, bajnoki címet ünnepelhetett Mexikóban, valamint Spanyolországban is.

2019-ben, mindössze 13 esztendősen részt vett a Copa Notiauto túraautó-viadalon, aminek Caribe Cup kategóriájában győzni is tudott. Még ugyanebben az évben, a verseny valaha volt legfiatalabb pilótájaként – egyben bátyja váltótársaként – indult az Autodromo Hermanos Rodriguezen lebonyolított 24 órás megmérettetésen is.

Fico 2020-ban debütált a NASCAR alá tartozó, mexikói Mikel’s Truck Seriesban, amelyet kilenc dobogós helyezése, ebből két győzelme révén az összetett harmadik pozíciójában zárt.

Az igazán nagy lehetőség 2022-ben érkezett el számára a NASCAR Challenge mezőnyében. A szezon során hatszor végzett a legjobb tíz között, ebből négyszer a top 5-ben, a decemberi, Pueblán rendezett finálén pedig sikerült megszereznie első – és sajnos utolsó – diadalát is.

Az idényt összetettben hetedikként fejezte be a huszonöt fős mezőnyben.

Teljesítménye és a pályán kívül nyújtott sportszerű, példaértékű magatartása révén év végén bejelentették, hogy őt választották meg a legkiemelkedőbb újoncnak is.

Ezt a díjat a február elsejére kiírt gálán vette volna át személyesen.

„Mélységesen megrendített bennünket Fico halála” – mondta közleményében a NASCAR Mexico elnöke, Jimmy Morales.

„Leírhatatlan szenvedéllyel volt a motorsport iránt. Máris nagyon hiányzik nekünk és örökké az emlékeinkben fog élni. Csodálatos ember volt, aki nevetésével, lelkesedésével és tehetségével egyaránt nyomot hagyott mindenkiben.”

Fico nagy álma az volt, hogy egy napon – akárcsak a Truck Series debütálását már tavaly megejtett Max – ő is a NASCAR amerikai, nemzeti porondján versenyezhessen.

Ehhez az első lépést már idén megtehette volna, hiszen a hírek szerint terítéken volt számára egy részidős program a szervezethez tartozó ARCA Menards Seriesben.

A felfoghatatlanul fiatalon elhunyt pilótát egy nappal a végzetes baleset után, január 30-án kísérték utolsó útjára.