„Elátkozott” autóval debütál Marcus Armstrong az IndyCarban

Elátkozott autóval debütál Marcus Armstrong az IndyCarban
credit: F2Leleplezte Marcus Armstrong autóját a Chip Ganassi Racing.

A négyszeres Forma 2-es futamgyőztes a csapat 11-es számú Dallara-Hondáját fogja vezetni a márciusban kezdődő IndyCar-szezon épített és utcai pályás futamain.

A 22 éves új-zélandi saját bevallása szerint boldogan bevállalta volna az oválokat is, de ebben sem az anyagi háttere, sem pedig maga a CGR nem volt partner.

A gárda olyan pilótát akart a kizárólag balra kanyarodó vonalvezetéseken látni a volán mögött, aki már kellőképpen tapasztalt hozzá. Így esett végül a választás a kétszeres Indy 500 győztes Takuma Satóra.

Armstrongnak tehát így csak tizenhárom verseny jut debütáló szezonjában, amelyek egy részéhez munkaeszközül totálisan zöld autót fog kapni a Ridgeline Lubricants szponzorációjának jóvoltából.Ennek apropóján pedig reméljük, hogy az ifjú tehetség nem babonás.

A hiedelmek szerint ugyanis a zöld balszerencsét hoz az amerikai versenypályákon.

Ezen félelmek még a XX. század elejére vezethetőek vissza, amikor több haláleset is történt zöld színű autókkal.

Bár ezek okai inkább a korszak nem létező biztonsági körülményeiben voltak keresendőek, a babonás versenyzők azonban rögtön baljóslatú jelnek vélték.

A zöld kocsikat övező félelmek hosszú évtizedekig megmaradt még annak ellenére is, hogy számos futamgyőzelem/bajnoki cím is született ezt cáfolva.

A babona a NASCAR-ba is átgyűrűzott.

Darrell Waltrip például mindent megtett azért, hogy ne kelljen zöld autóval versenyeznie, szponzora, a Gatorade viszont nem engedett, így muszáj volt neki. Baja viszont nem származott belőle, hiszen többször is elért a Victory Lane-ig a “baljós” festéssel. Tim Richmond viszont addig tüntetett, míg a támogatójánál elérte, hogy a tervezett zöld helyett piros-fehérre pingálják inkább a kocsiját.

A sort még lehetne folytatni, de a jó eredmények ellenére (pl. Tony Kanaan -2004-es IRL bajnoki címe, Kyle Busch – 2015, 2019 Cup titulusa) máig vannak olyan pilóták – pláne a regionális stock-carban -, akik úgy félnek a “zöld átoktól”, mint mások a 13-astól.