Autók, adrenalin, verseny, NASCAR

Autók, adrenalin, verseny, NASCAR
credit: Sean Gardner/Getty/NASCAR MediaAutó és adrenalin: Ez lehet a tökéletes kombináció? Sokak számára bizonyára igen.

Egy-egy szép, formás, gyors autó nemtől függetlenül képes bárkit elvarázsolni. Ha valaki adrenalinra vágyik, bizonyosan neki való a motorsportok valamelyike, akár a NASCAR.

Hazánkban is feltűnően népszerű a különböző motorsportok követése, sokan töltik úgy a szabadidejüket, hogy a versenyek közvetítéseit nézik, illetve informálódnak, ismereteket szereznek az adott sportágon belül. Talán Magyarországon még mindig közkedveltebb a Forma-1, azért a NASCAR sem panaszkodhat rajongótáborát tekintve.

A NASCAR nem újkeletű

A NASCAR egy olyan szervezet az Amerikai Egyesült Államokban, amely autóverseny sorozatokat működtet, és ahol hosszú történetre tekinthet vissza, hiszen 1948-ban alapították. Kialakulása azonban még régebbre tehető.

A szesztilalom idején a csempészek különböző módon próbálták módosítani autóikat, hogy menekülni tudjanak a hatóságok elől. Ez az ötlet a jövőben is megmaradt, mivel a versenyen pont ugyanez a lényeg, ki a leggyorsabb. Nem mindenkinek való, mert veszélyes és hangos sportnak tekinthető.

Igen népszerű a sportfogadók körében is, így nem véletlen, hogy egy magára adó online fogadóiroda nem nélkülözheti a játéklistából. Példának okáért a bwin vélemények alapján problémamentesen elérhető és olyan széles kínálattal dolgozik, hogy természetesen nem hiányozhat a NASCAR. Minden idők legeredményesebb pilótájának Richard Pettyt tartják, aki mai napig számos rekordot tart.


Motorsportok és a NASCAR

A motorsportok kedvelői mindig találnak izgalmas programokat. Legyen szó egy vasárnap délutáni Forma-1-es versenyről a tévében vagy egy NASCAR közvetítésről.

Valóban a motorsport egyfajta életforma, egy szenvedély. Számos sportágat magába foglal, amelyet mind nézni, mind űzni izgalmas, néha bizony extrém időtöltés.

Mivel igen széles a kínálat, mindenki talál saját magának élvezetes és érdekes műfajt, lehet az motorkerékpár verseny, túraautó-világbajnokság vagy elektromos autóverseny.


Az áttekintés nem is olyan egyszerű

A NASCAR egyik nagy vonzereje az lehet, hogy tele van meglepetésekkel. Ha valaki komolyabban szeretne szurkolni és foglalkozni a témával, előtte mindenképpen ajánlatos kutatómunkát végezni. Érdemes megnézni néhány versenyt, hogy képben legyünk, utána olvasni, mi hogyan működik.

Mivel az autókat folyamatosan módosítják, nem is olyan egyértelmű, hogy ki fog nyerni a következő versenyen.

A NASCAR olyan megmérettetés, ahol nehéz borítékolni a dobogós helyezéseket, s bővel szolgál hirtelen fordulatokkal. Nem beszélve arról, hogy számos külső, egyéb tényező is befolyásolhatja az eredményt, például nem árt mindig ránézni az időjárásra.

Egy folyamatosan változó sportágról van szó, ezért talán célszerű egy adott autógyártót kiszemelni és nekik szurkolni. Sőt nem kell egyetlen kedvencre korlátozódni, lehet akár 2-3 esélyest is választani. Ha valaki igazi autókedvelő, akkor előbb-utóbb úgyis egy bizonyos márka kerül a látómezejébe.


Egy új élet lehetősége a Forma-1 után?

Két út is vezethet a NASCAR világába. Van, aki rögtön ott kezdi a pályafutását, mint például Jeff Gordon. Vagy pedig akadnak olyan versenyzők, akik egy másik motorsport befejezése után térnek át erre a sportágra.

A Forma-1-ben sikeres pilóták számára az aktív versenyzést befejezően is van további lehetőségük, hogy az autók közelében maradhassanak.

Erre remek példa Juan Pablo Montoya, aki karrierje lezárása után átnyergelt a NASCAR versenyeire. A kolumbiai pilóta, Montoya életében 2006-ban kezdődött ez az új fejezet, ahol szintén szép sikereket ért el. A NASCAR szépsége és újabb előnye lehet tehát az is, hogy bármikor elkezdhető.