Daytona 24: Castroneveséké lett a forradalmi GTP-éra legelső pole-ja

Daytona 24: Castroneveséké lett a forradalmi GTP-éra legelső pole-ja
credit: Meyer Shank Racing

Daytona 24: Castroneveséké lett a forradalmi GTP-éra legelső pole-ja


Beírta magát a motorsport törtélemkönyvébe a Meyer Shank Racing azzal, hogy a GTP-érában elsőként tudtak pole-pozíciót szerezni.

A január 28-29-én esedékes Daytona 24 kvalifikációján az Helio Castronevesszel, Simon Pagenaud-val, Colin Braunnal és Tom Blomqvisttel felállt 60-as számú Acura ARX-06 bizonyult a leggyorsabbnak, köszönhetően az utóbbi pilóta által hozott 1:34.031-es körnek.

Ezzel a címvédő alakulat 0.083 másodperccel utasította maga után a Porsche Penske Motorsports 7-es gépét, Felipe Nasrral a volán mögött.

Roger Penske-éknek raádásul még azt a békát is le kellett nyelniük, hogy a 6-os számú autójukat Nick Tandynek sikerült falnak csapni. Szerencsére a versenyző sértetlenül megúszta, a Porsche azonban már ezt nem igazán modhatta el magáról.

Visszatérve Blomqvist bravúrjára, a rajtelsőséget érő hideg, friss gumikon hozott köre három tizeddel bizonyult gyorsabbnak, mint amivel Tristan Vautier tavaly megszerezte az akkori formátum szerinti kvalifikációs futam pole-ját.

Ez abból a szempontból fontos, hogy az új GTP-osztály gépeitől pont némi tempócsökkenést vártak a hibrid-rendszer miatti súlynövekedés okán.

Az LMP2-esek között a PR1/Mathiasen Motorsports 07-es Orecája várhatja kategóriája éléről a 61. Daytona 24-et Ben Keatingnek köszönhetően, míg az LMP3-ban Nico Pino repítette a csúcsra a Sean Creech Motorsport 33-as Ligier-jét.

A GTD Proban és a GTD-ben egyaránt Mercedes-siker született. Előbbiben a WeatherTech Racing örülhetett Maro Engelnek hála, míg utóbbiban Philip Ellis lett a legjobb Winward Racing nagy örömére.

A kvalifikáció teljes végeredménye ide kattintva érhető el.