100 évesen is versenyezhet a NASCAR élő legendája

100 évesen is versenyezhet a NASCAR élő legendája
McGriff a HoF-gálán Richard Pettyvel beszélget (credit: David Jensen/Getty/NASCAR Media)

100 évesen is versenyezhet a NASCAR élő legendája


A kor csak egy szám.

Ezt a mondást pedig a 90 éves Red Farmer és a 95 esztendős Hershel McGriff csak alátámasztani tudja.

Mindkét veterán a mai napig aktívan versenyez és nem is vallanak szégyent olyan ellenfelekkel szemben, akik lazán lehetnének az unokáik, vagy akár dédunokáik.

Előbbi pilóta 2021-ben került be a NASCAR Hírességek Csarnokába, míg McGriffet idén érte ez a megtiszteltetés.

Az oregoni legenda 1945-ben kezdett versenyezni, öt évvel később pedig debütált a NASCAR Strictly Stock Seriesben (a mai királykategória, a Cup őse), amely sorozatban az 1993-as, Sears Point-i búcsújáig végül összesen 85 futamon rajtolt el. Ezalatt ötször indulhatott a pole-ból, harmincegyszer zárt a legjobb tíz között, ebből négyszer az első helyen.

A legkedvesebb azonban McGriff szívének a K&N West (ma: ARCA Menards Series West). 1954-es bemutatkozása óta összesen 267 versenyt teljesített ebben a sorozatban, amiből 144 futamot a top 10-ben, ezt tovább bontva 98-at a legjobb ötben, 35-öt pedig a Victory Lane-en zárt. A csúcsra 1986-ban ért fel, amikor – az ez idő tájt Winston West Series névre hallgatott széria – bajnoki címét is meg tudta szerezni.

Eddigi utolsó rajtját 2018-ban – 90 évesen – tudta le a Bill McAnally Racing jóvoltából. Bár csak az utolsó, 18. helyet tudta megszerezni, de becsületesen helytállt a mezőny ifjú tagjai között.

Ahogyan a HoF pénteki gáláján Richard Petty őt jellemezte:

„Hershel lényegében mindenkinek, vagy mindenki ellen versenyzett már a Hírességek Csarnokának tagjai közül.”

McGriffnek pedig még akkor sem kell szögre akasztania a sisakját, ha életkora három számjegyűvé válik – legalábbis ha a lehetőségeken múlik.

„Bill McAnally és Richard Childress egyaránt felkínált nekem egy autót, amikor elérem a mágikus 100-as számot” – fedte fel beszéde közben a pilóta.

Viccnek indult, de komollyá válhat. Én nem aggódom, hogy betöltöm-e a százat, mert ez biztosan meg fog történni. Nekem még van öt évem arra, hogy újra formába lendüljek. Addig viszont Billnek és Richardnak is egészségesnek kell maradni, máskülönben hogyan állják a szavukat?”