Hivatalos: Travis Pastrana bemutatkozik a NASCAR királykategóriájában!

Hivatalos: Travis Pastrana bemutatkozik a NASCAR királykategóriájában!
credit: Black Rifle Coffee

Hivatalos: Travis Pastrana bemutatkozik a NASCAR királykategóriájában!


Hivalatalosan megerősítésre került, hogy Travis Pastrana a 23XI Racing színeiben kísérli meg kvalifikálni magát a Daytona 500-ra.

A 39 éves fenegyerek a Michael Jordan és Denny Hamlin tulajdonában lévő csapat 67-es számú Toyotájával vág neki a kalandnak a Black Rifle Coffee szponzorációjával.

Csapattársa a 23XI-nél harmadik teljes idényét megkezdő Bubba Wallace, valamint a Richard Childress Racingtől átigazolt Tyler Reddick lesz.

Crew chiefjének azt az Eric Phillipst nevezték ki, aki korábban már olyan nevekkel dolgozott együtt az Xfinityben, mint például Kyle Busch, Christopher Bell, Daniel Suarez, vagy épp maga Hamlin.

Az elmúlt két szezonban pedig a Kyle Busch Motorsportsnak vezetett John Hunter Nemechek autójának csapatfőnöke volt a Truck Seriesben.

A bejelentés kapcsán Pastrana elmonda, ez az a futam, amit minden egyes évben együtt néz meg a családjával, valamint barátaival és világéletében arról álmodozott, hogy egy napon ő maga is versenyezni fog itt.Nem lesz viszont könnyű dolga.

Az autójának ugyanis – Wallace-éval és Reddickével ellentétben – nincs chartere, így a biztos indulás sincs számára garantálva. Ebből adódóan az egykörös kvalifikáción, vagy a duel-futamon kell megküzdenie a rajtrács szabadon álló négy helyének egyikéért.

„Izgatottan üdvözöljük Travist a csapatunknál, hogy megküzdjön egy helyért a Daytona 500-on” – mondta a 23XI elnöke, Steve Lauletta.

„Ő minden idők egyik legismertebb, legeredményesebb extrém sportolója és alig várjuk, hogy segíthessük őt a versenyen való indulás felé. Egy Travis-kaliberű pilóta bevonzása nagyon sokat elmond arról a sikerről, amit a 23XI az elmúlt két szezonban elért és megmutatja, hogy pozitív irányba haladunk.”

Pastrana csak a NASCAR Cup Seriesben számít abszolút újoncnak, a szervezet nemzeti porondján azonban már visszatérő szereplő.

2012-ben részidős programot teljesített a másodosztályú Xfinity (akkor még Nationwide) Seriesben, majd a következő idényben már valamennyi fordulón elrajtolt. Ezidő alatt négyszer zárt a top 10-ben, egyéni legjobbja pedig egy kilencedik pozíció lett Richmondban.

A 2013-as szezont az összetett tizennegyedik helyén fejezte be.

A harmadvonalbeli Truck Seriesben eddig öt versenyt tudhat maga mögött. Ebből a legjobb eredményét a 2012-es, vegasi versenyen hozta, miután a tizenötödikként intették le.