Történelmet írtak, a rajongók szerint mégis „megalázták” a női pilótákat az USA egyik legnagyobb autóversenyén

Történelmet írtak, a rajongók szerint mégis “megalázták” a női pilótákat az USA egyik legnagyobb autóversenyén
credit: Kaylee Bryson/Twitter

Történelmet írtak, a rajongók szerint mégis “megalázták” a női pilótákat az USA egyik legnagyobb autóversenyén


Összesen 365 nevezés érkezett a 2023-as Chili Bowlra, ebből pedig tizenketten hölgyek voltak.

Közülük ketten ráadásul végrehajtották a bravúrt és beverekedték magukat a huszonnégy legjobb versenyzőt magában foglaló főfutam mezőnyébe.

Az egyikük Kaylee Bryson volt, aki tavaly azzal írta be magát a sporttörténelembe, hogy ő lett az első nő a viadal fennállása során, aki kivívta a jogot a döntőben való részvételre.

Idén ezt sikerült megismételnie, ráadásul – újabb CB-mérföldkőhöz érve – már nem egyedüliként képviselte a „gyengébbik” nemet.

Jade Avedisian életében először nevezett a midget-szakág Super Bowljának is nevezett, egyhetes versenysorozatra és a keddi fordulón rögtön harmadikként intették le, amivel első nőként hozott dobogónak megfelelő helyet CB-előfutamon.A 16 esztendős pilóta négy nappal később bebiztosította helyét a fináléban, egyedüliként az idei 80 újoncból. Ezzel már a start előtt ő lett a 37. Chili Bowl legjobb debütánsa.

A főfutam hajrájában top 10-es helyért küzdött, de egy csata hevében kicsúszott és a mezőny végére esett vissza. A hátralévő körök során már csak a 18. pozícióig tudta visszaverekedni magát.

Brysonnak azonban esélye sem volt a jó eredményre, mivel a felvezető köröktől kezdve kormányműhibával küszködött. Ennek ellenére be tudta fejezni a versenyt, de csak a 22.-ként rangsorolták.

Mindeközben a Chili Bowl egy újítást eszközölve úgy döntött, külön trófeával honorálják a legjobban teljesítő hölgyversenyzőt, aki ugyebár Avedisian lett.

A díj eléggé megosztotta a rajongókat.

„A versenyző az versenyző, bekötik magukat, felveszik a sisakot és onnantól mindenki egyforma” – írta egy néző Twitteren.

„Ugyanakkor ez extra figyelmet irányíthat a sportra és megmutathatja a fiatal lányoknak, hogy ők is képesek lehetnek erre…. Utálom a vegyes érzelmeket.”

Voltak viszont, akik már jóval élesebben fogalmaztak:

„Avedisian és Bryson 365 versenyző közül bekerült a top 24-be. Ezzel bizonyították, hogy az élvonalhoz tartoznak. Semmi szükség nincs az ilyen idióta jelzőkre.”

„Minek kellett ez? Azt akarták sugallni, hogy a nők nem tudják felvenni a versenyt a férfiakkal, ezért külön vigaszdíj kell nekik? Kaylee és Jade megmutatták, hogy valódi autóversenyzők, az ilyen lekicsinylő baromságokkal csak őket alázzák meg!”

„Díj a legjobb női versenyzőnek? Aki megcsinálta azt, amit több, mint 300 férfi nem tudott? Szánalmas és sértő Jade-re nézve.”

„Ez kibaszott nagy hülyeség és tiszteletlenség a nőkkel szemben. Ők akarják a legkevésbé, hogy így emeljék ki őket. Autóversenyzők, mint bárki más, ezt Jade és Kaylee már számtalanszor igazolta.”

„A motorsport szexista. Ezt jól szemlélteti, hogy a tehetségtelen csinibaba Amber Balceannek és Toni Breidingernek ARCA-szerződése van, a ténylegesen vezetni tudó Kaylee Bryson és Jade Avedisian pedig még mindig a dirt-pályákon köröz.”Magukat a legfőbb érintetteket tekintve Avedisian látszólag pozitívan fogadta a dolgot, Brysont viszont már egyáltalán nem nyűgözte le.

„Díj a legmagasabban záró nőnek… Imádom ezt a helyet!” – írta egy rajongó, mire Kaylee így válaszolt:

„Elég szomorú, hogy így beskatulyáznak.”

A 37. Chili Bowlt végül Logan Seavey nyerte meg a tavalyi győztes Tanner Thorson előtt.

A nevezési listán olyan ismert nevek is szerepeltek, mint például Alex Bowman, Chase Briscoe, Josh BIlicki, Santino Ferrucci, Carson Hocevar és JJ Yeley, de végül egyikük sem jutott be a döntőbe.