Több, mint félmilliárd forintért kelt el a NASCAR egyik ikonikus aero-harcosa (+GALÉRIA)

Közel félmilliárd forintért kelt el a NASCAR egyik ikonikus aero-harcosa (+GALÉRIA)
credit: Mecum

Közel félmilliárd forintért kelt el a NASCAR egyik ikonikus aero-harcosa (+GALÉRIA)


Valódi autóipari és sporttörténeti darabra tett szert egy licitáló múlt hétvégén.

A Mecum Aukciósház árverésén 1.43 millió dollárért, azaz több, mint 527 millió forintért talált gazdára a NASCAR Grand National (a mai királykategóriát képező Cup Series) aero-harcosa, a Dodge Charger Daytona HEMI.

Az amerikai stock-car szakág hírhedt „szárnyas” érája egyik legismertebb darabjának számító modell mérföldköve az a zsinórban négy kör, aminek során Bobby Allison 1969 augusztusában, Daytonán átlépte a 200 mph feletti átlagot.

A sebességeket akkor nem mérték hivatalosan, a csapat által feljegyzett köridőket tartalmazó adatlap azonban minden kétséget kizáróan megerősíti a valóságtartalmát. Ennek másolatát egyébként az aukció nyertese szintén megkapta a legendás versenygéppel együtt.

A Dodge Charger Daytona eredetiségét az 1983-ban Cup-bajnokká koronázott Allison 1999-ben maga tanúsította egy kézzel írott levél kíséretében, emellett pedig két helyen is dedikálta a gépet.

Szintén ott díszeleg rajta még a Chrysler egyik vezető aerodinamikai mérnökének, George Wallace-nak aláírása is, aki a szárnyas autókért felelt.

Az első NASCAR-pilóta, aki hivatalosan is áttörte a 200 mph-s álomhatárt egyébiránt Buddy Baker lett 1970 márciusában, szintén Talladegán egy Dodge Charger Daytonával.

A 426 köbinches HEMI-motorral és a híres, felújított arany-piros Coca-Cola festéssel áruba bocsátott autó, vele együtt pedig az „aero-harcosok” elképesztő sztoriját az alábbi cikkben lehet elolvasni:

credit: Mecum
credit: Mecum
credit: Mecum
credit: Mecum
credit: Mecum
credit: Mecum