„Sajnálom, hogy ijedtséget okoztam” – A körülményekhez képest jól van a versenyautóból kizuhant újonc

“Sajnálom, hogy ijedtséget okoztam” – A körülményekhez képest jól van a versenyautóból kizuhant újonc
credit: Chili Bowl Nationals

“Sajnálom, hogy ijedtséget okoztam” – A körülményekhez képest jól van a versenyautóból kizuhant újonc


A helyszíni nézők egyöntetű véleménye szerint régen történt olyan ijesztő, horrorisztikus baleset, mint amilyet Ashton Torgerson szenvedett el a Chili Bowl szerdai napján.

A midget-versenyzés legnagyobb eseményének számító viadal előfutamán a 16 éves pilóta egy csata hevében érintette a falat, majd a levegőbe emelkedett több szaltót leírva.

Ez idáig megszokott jelenetnek számított volna ebben a szakágban. Torgerson azonban mindenki rémületére szó szerint kizuhant az autójából és fejjel a pályának csapódott.

A bukás láttán mindenki a legrosszabbtól tartott, a fiatal pilóta azonban csodával határos módon megúszta zúzódásokkal és kisebb koponyaűri vérzéssel.

Két és fél nap után a kórházat is elhagyhatta, első útja pedig a Chili Bowlnak otthont adó Tulsa Expo Centerbe vezetett.

„Sajnálom, hogy ijedtséget okoztam” – nyilatkozta a létesítményben tartott sajtótájékoztatóján, majd megpróbálta felidézni a baleset pillanatait.

„Szerda éjjel a pole-ból rajtoltam. Emlékszem, hogy lengett a zöld zászló, utána viszont már nem igazán tudom elmondani, mi történt pontosan. Nyilván ez egy nagyon csúnya bukás volt. Az első emlékem, hogy a mentőben vagyok. A kórházban arról kérdezgettek, hogy hol fáj, én pedig annyit válaszoltam, hogy a fejem és az arcom.”

A tinédzser versenyző – akinek ez volt az első Chili Bowl nevezése – még nem látta a balesetről készült videót.

„Nem tudom, hogy egyáltalán meg akarom-e nézni… Egyelőre csak próbálok jobban lenni.”Az incidens után a versenyt rögtön újraindították, az első helyet pedig a kétszeres CB-bajnok Rico Abreu kaparintotta meg. A 30 éves versenyző a győzelmét Ashtonnak ajánlotta, majd a médiakötelezettségei után azonnal a kórházba sietett.

„Rico nagyon jó srác. Besétált a kórterembe és hozta magával a trófeáját is, letette az asztalra és annyit mondott, hogy ez nekem szól. Nagyon sokat jelentett nekem, nem kellett volna eljönnie hozzám, mégis megtette. Hálás vagyok neki.”

A sajtóeseményen részt vett Ashton édesapja, Danny Torgerson is, aki elárulta, a fia már a baleset éjjelén azon töprengett, hogy az autója vajon alkalmas állapotban van-e arra, hogy visszatérjen a CB-re.

„Megmondtam magamnak, hogy nem leszek túlzottan érzelmes” – kezdte Torgerson Sr..

„[Ashton megmenekülése] felér egy csodával. Addig nem is realizálja az ember az ima erejét, amíg nem kerül egy ilyen helyzetbe. Az, hogy most itt ülhetek a fiam mellett több, mint elképesztő. Annyit mondhatok, hogy nem erre számítottam még szerda éjjel.

Ezt követően odafordult Ashtonhoz:

„Nagyon szeretlek.”

Erre a fiú így válaszolt:

„Én is szeretlek.”

A bukással kapcsolatban a legégetőbb kérdés az, hogy mitől mondott csődöt a biztonsági öv.

„Annyi biztos, hogy a futam előtt az öv szorosra volt húzva és rögzítve” – mondta Torgerson Sr.

„A versenyzés veszélyes és néha sajnos megesnek szerencsétlen dolgok. Bárki, aki azt állítja, hogy tudja mi történt az nem igaz, pusztán csak találgatás. Ki fogjuk vizsgálni, hogy rájöjjünk mi ment félre. Nem akarom, hogy ez megismétlődjön a fiammal, vagy bárki mással. Válaszokra van szükségünk.”

Ashton megkapta az engedélyt orvosaitól arra, hogy vasárnap éjjel hazarepüljön Oregonba, hamarosan pedig vár rá egy újabb kivizsgálás a Mayo Klinika idegsebésze által.

Autója főszponzora a CB-n Kyle Busch saját energiaitala, a Rowdy Energy Drink volt.

A kétszeres NASCAR Cup-bajnok érthető módon szintén megrémült a baleset láttán és amint lehetett, személyesen akart beszélni a pilótával.

„Kyle az elsők között keresett meg és még most is üzent, folyamatosan szemmel tart. [A kisfia] Braxton is állandóan arról kérdezget, hogy érzem magam. Sőt, ő még azt is megígérte, hogy küld nekem jókívánság-kártyát. Mindenki vigyázni akar rám, ami rendkívül jól esik.”