Ezt tanácsolja Kevin Harvick a versenyzőpalánták szüleinek

Ezt tanácsolja Kevin Harvick a versenyzőpalánták szüleinek
Kevin Harvick és Mika Häkkinen gyermekeikkel egy olaszországi gokartversenyen (credit: Kevin Harvick/Instagram)

Ezt tanácsolja Kevin Harvick a versenyzőpalánták szüleinek


Gyerekek tömegei álmodoznak világszerte arról, hogy egy napon magasba emelhetik a NASCAR, vagy épp a Forma-1 bajnoki trófeáját.

A támogató szülők igyekeznek mindent megtenni annak érdekében, hogy a lehető legtöbb segítséget megadják csemetéiknek ahhoz, hogy eljussanak a sportág legmagasabb szintjére.

Kevin Harvicknál pedig senki sem tudja jobban, hogy mindez mekkora áldozatokkal jár.

A NASCAR Cup Series 2014-es bajnokának tízves fia, Keelan tehetséges gokartosnak számít. Az ő álma pedig nem a stock-car szakág, hanem egyenesen a Forma-1, aminek érdekében már főként Európában rója a köröket.

Édesapja azonban nem kerget vágyálmokat.

“Több ezer versenyző van a világon és csak húsz autó az F1 rajtrácsán” – nyilatkozta még tavaly az NBC-nek.

„Az esély arra, hogy ez az álom valósággá válik közelít a nullához. Keelannek nincs sansza arra, hogy eljusson az F1-ig. Mi igyekszünk, hogy azt higgye, ez nem így van, mert így a tőle telhető legjobban próbál teljesíteni a gokartpályán. Ez a fordított pszichológia egészen addig működik, amíg ő maga is realizálja a helyzetet.”

A téma ismét felröppent, méghozzá a Youth Inc cím podcastben, amelynek Harvick volt a legutóbbi vendége.

A 47 éves veterán – akinek saját menedzsment-ügynöksége van tehetséges fiatal pilóták számára – arra figyelmezteti a versenyzőpalánták családjait, hogy ne kergessenek légvárat.

„Mindig azt mondom a többi szülőnek, hogy csak akkor csinálják, ha ezzel nem lehetetlenítik el a saját életüket. Folyamatosan azt látom, hogy az emberek mindenüket, amilyük van erre költik, mert azt hiszik, hogy helyesen cselekednek. Holott nem így van. Végül tönkreteszik magukat, mivel biztosak abban, hogy az ő gyerekükből lesz a következő Dale Earnhardt Jr. A helyzet azonban nem minden esetben alakul jól.

Az én tanácsom annyi, hogy ott próbáljanak először sikeresek lenni, amit meg tudnak engedni maguknak. Eközben igyekezzenek rájönni, hogy miként léphetnek tovább. Minden lokális pálya rendez versenyeket pénteken és szombaton éjjel. Ha itt jól szerepel a gyerek, akkor el lehet gondolkodni a regionális divíziókon. Négy szintje van az autósportnak: helyi, regionális, országos és nemzetközi. Mindegyiken ott van az árucédula. Az a nem mindegy, hogy mekkora szám szerepel rajta, ezért észnél kell lenni.

Mindent összevetve, akkor is magasra juthatsz, ha nincs sok pénzed. Ez viszont nagyban függ attól, hogy jó helyen legyél jó időben és a megfelelő emberekkel vedd körül magad. A legfontosabb, hogy megmutasd magad ahol csak tudod, ezzel lehetőséget adva annak, hogy felfigyeljenek rád.”