NASCAR-bajnok mentette meg egy háborús hős életét

NASCAR-bajnok mentette meg egy háborús hős életétA NASCAR 2015-ös szezonjának legnagyobb sztorija Kyle Busch súlyos balesete, majd ezt követő, elképesztő visszatérése volt.

Az akkor még a Joe Gibbs Racinget szolgált versenyző nem csak futamokat tudott nyerni kettős lábtörése után, de az idény végén magasba emelhette karrierje első bajnoki trófeáját is.

Ekkor még nem sejtette, hogy ezzel párhuzamosan konkrétan megmentett egy emberi életet is.Chris Brunelle egy Bíbor Szív sebesülési érdeméremmel kitüntetett háborús hős, akin hazájába visszatérve annyira elhatalmasodott a poszttraumás stressz szindróma, hogy egyetlen megoldásként már csak az öngyilkosságot látta.

A férfi Irakban szenvedett súlyos égési és fejsérüléseket, a robbantás következtében ráadásul az egyik bajtársa életét vesztette.

Bár sikerült többé-kevésbé felépülnie, az emlékek azonban egyre inkább elhatalmasodtak rajta.

Brunelle végül az alkoholba menekült, a házassága pedig tönkrement.

„Igazi seggfej lettem és senkinek a segítségét nem akartam elfogadni ” – nyilatkozta a NASCAR hivatalos oldalának adott interjújában.

2015-ben végül egy napon fogta a pisztolyát és kisétált a kertbe.

„Úgy terveztem, megiszok még egy doboz sört, utána pedig meghúzom a ravaszt. Ezzel vége lesz és nem kell többé szenvednem. Az ital felénél jártam nagyjából, amikor meghallottam a lányomat, hogy azt kiáltja: ‘Apu nagyon szeretlek!’. Ekkor letettem a fegyvert és visszamentem a házba.”

Brunelle ma szentül hiszi, hogy a sors, vagy valamiféle felső hatalom vette a kezébe ezen a ponton az irányítást.

„Leültem a kanapéra és bekapcsoltam a tévét. Rögtön az első csatornán egy riport ment, ami Busch balesetét és visszatérését mutatta be. Ismerek sok katonát, akik megsérültek bevetés során és mégis vissza tudtak térni a normál életükhöz.

Busch sztorijában viszont valami külön megfogott. Nem kellett volna újra volán mögé ülnie, hiszen van annyi pénze, hogy soha többé ne kelljen dolgoznia. Mondhatta volna azt, hogy ‘a pokolba az egésszel, visszavonulok’. Ehelyett harcolt és végigcsinálta az óriási kínszenvedéssel járó fizioterápiát, ami engem is arra inspirált, hogy újra jól legyek.”

Ennek hatására írt egy levelet a Kyle Busch Motorsportsnak, amibe beletette a Bíbor Szívet is.

A kitüntetés ma már a versenyző otthonában van kiállítva.

“A felépülésem története olyan hatással volt rá, hogy valami megváltozott benne” – nyilatkozta az idéntől már a Richard Childress Racingnek vezető pilóta, aki 2019-ben megszerezte második Cup-bajnoki címét is.

“Egyfajta jelként fogta fel Istentől és rájött, nagyon sok dolog van még, amiért érdemes élnie, beleértve a családját. Egy ideje már PTSD-vel küzdött.

Hallott a 2015-ös sérülésemről, a rehabilitációmról és arról, hogy képes voltam visszatérni a pályára, noha eleinte még a karrierem folytatása is kétséges volt. Szerintem ez egyfajta elismerést váltott ki belőle és rájött, hogy mindenből fel lehet állni. Már nem akarta többé kioltani a saját életét. Elküldte nekem a Bíbor Szívét is, mintha csak én is kiérdemeltem volna.”

Busch és Brunelle a mai napig tartják a kapcsolatot.

A veterán katona ráadásul egy igazi baráttal is gazdagodott Kyle apósa, Steve Sarcinella személyében.

A férfia maga is megküzdött a depresszióval, így teljesen átérzni Brunelle küzdelmeit.

„Rossz napod van?” – idézte fel az egyik Sarcinellától kapott üzenetét a veterán.

„Tedd a szívedre kezed. Érzed? Ez azt jelenti, hogy élsz és ennek oka van. Ne add fel!”

Brunelle állítja, az ilyen és ehhez hasonló sorok máig rengeteget segítenek neki.

„Oka van annak, hogy pontosan akkor sugározták a tévében azt a riportot. Ha nem látom, akkor nem ismerem meg Steve-et sem és mára csak egy statisztikai adat lennék.”