A WRC átmenetileg visszavonultatja Ken Block híres rajtszámát

A WRC átemenetileg visszavonultatja Ken Block híres rajtszámát
credit: Monster EnergyKen Block tiszteletére a WRC az FIA-vel közösen úgy döntött, idén egyetlen autó sem fogja megkapni a 43-as rajtszámot.

Az 55 éves amerikai legenda január másodikán, a Utah államban lévő birtoka közelében, egy lejtőn bukott hómobiljával, aminek következtében a jármű a testén landolt. Sérülései olyan súlyosnak bizonyultak, hogy a mentők erőfeszítései ellenére már a helyszínen életét vesztette.

Block minden túlzás nélkül generációkra volt hatással a versenypályákon, valamint az őt leginkább híressé tett elképesztően látványos Gymkhana-videói által.

Emléke előtt adózva a rali-világbajnokság a 2023-as szezonban átmenetileg visszavonultatja a 43-ast, ami Block szinte teljes karrierjét végigkísérte. Többek között ezzel a számmal teljesítette huszonöt bevetését a szakág csúcsán is. Legjobb eredményét 2013-ban, Mexikóban produkálta a hetedik hellyel.

„Tekintettel arra, hogy nagyszerű barátunk, Ken Block mekkora mértékben hozzájárult a motorsporthoz és milyen hatalmas megbecsülésnek örvendett világszerte, azt tartjuk helyénvalónak, hogy a 2023-as idény erejéig a WRC-ben visszavonjuk a 43-as számot” – idézi az FIA által kiadott sajtóközlemény Mohammed bin Szulajm elnököt.

„Ez csak csekélység, de őszintén reméljük, hogy egy kis vigaszt nyújthat a családjának és barátainak ebben a nehéz időszakban. Ken egy igazi legenda volt és az emléke örökre velünk fog maradni.”

A WRC Promoter ügyvezetője, Jona Siebel szintén méltatta a tragikusan elhunyt sportembert.

„Képtelenség alábecsülni, hogy mekkora hatást is gyakorolt Ken a rally világára, lévén egy vadonatúj közönséghez juttatta el a sportunkat. Neki az volt a legfontosabb, hogy a rajongókat is ennek részévé tegye. Emiatt is lett a WRC annyira közkedvelt alakja. Azzal, hogy visszavonultatjuk a 43-ast, amely szám mára egyet jelent Ken nevével, mi is tiszteletünket fejezzük ki a családja, barátai és rajongói felé.”