F1: Az FIA elnöke tett egy bejelentést – Andrettiék kezdhetnek reménykedni?

F1: Az FIA elnöke tett egy bejelentést – Andrettiék kezdhetnek reménykedni?
credit: Penske Entertainment/Chris Jones

F1: Az FIA elnöke tett egy bejelentést – Andrettiék kezdhetnek reménykedni?


Michael Andretti újévi üzenetében úgy fogalmazott, hogy fantasztikus 2023-ra számít.

Mohammed bin Szulajm január másodikán közzétett tweetje alapján pedig könnyen lehet, hogy ez meg is valósulhat számára.

A Nemzetközi Automobil Szövetség elnöke bejelentette, hamarosan útjára indulhat azon procedúra, amely a Forma-1 rajtrácsára pályázó vadonatúj csapatok érdeklődését vizsgálja ki.

Ezen folyamat részleteit egyelőre nem ismertették, a hír azonban biztató lehet Andrettiék számára még akkor is, ha az új procedúra miatt esetleg újra be kell nyújtaniuk a nevezési kérelmüket.

A híres család már egy éve küzd elszántan azért, hogy leghamarabb 2024-ben ők is ott legyenek az F1 rajrácsán, mint tizenegyedik csapat.

Az Andretti Global törekvéseit azonban a már meglévő gárdák többsége finoman szólva sem fogadta jól, nem titkolva a bevételek elosztása miatti aggodalmaikat.

Ha ez nem lenne elég, még az F1 első embere, Stefano Domenicali is inkább azt javasolta nekik, hogy jobban járnak, ha egy már létező csapatba vásárolják be magukat.

Michael Andretti nemrég maga is elárula, hogy pár hónappal ezelőtt megpróbálták megszerezni az AlphaTaurit, de a Red Bullnak nem állt szándékában megválni tőle.

Érdekesség, hogy pont ez az alakulat akarta megkaparintatni Colton Hertát már az idei szezonra, de a projekt végül kútba esett, miután az FIA elutasította az amerikai pilóta rendkívüli szuperlicencre vonatkozó kérelmét.

Andrettiék már kizárólag saját programban gondolkodnak, amihez sikerült egy rendkívül komoly befektetőt is szerezniük a Guggenheim Partners személyében.

A hírek szerint ők fedezik többek között az új főhadiszállás 200 millió dolláros projekjét, valamint Herta brutális mértékű fizetésemelését is az IndyCarban.

Szintén a Guggenheim finanszírozná az F1-be való belépéshez szükséges másik 200 milliót, plusz a csapat beindíásához és működtetéséhez szükséges egymilliárdot is.