Az alaptalannak minősített NASCAR-konteó, amiről végül egy sztárpilóta ismerte el, hogy nagyon is igaz volt

Az alaptalannak minősített NASCAR-konteó, amiről végül egy sztárpilóta ismerte el, hogy nagyon is igaz volt
credit: NASCARRengeteg összeesküvés-elmélet kering annak kapcsán, hogy a NASCAR az izgalmak fenntartása érdekében olykor szándékosan belenyúl a versenyek menetébe.

Hosszú éveken át ennek legékesebb példái az unalomba fulladó vonatozások alkalmával nem létező törmelékekre hivatkozva életbe léptetett, úgynevezett fantom sárga zászlós szakaszok.

Bár az ilyen és ehhez hasonló mesterséges beavatkozások állandó szóbeszéd részét képezik a rajongók között, az viszont mégis kuriózumnak tekinthető, ha konkrétan egy sztárversenyző szájából hangzik el.

A DIRECTV Audience Networkjén nagy sikerrel futott Undeniable with Joe Buck című műsorban pontosan egy ilyennek lehettek a nézők szem- és fültanúi.

A 2017. december 30-án sugárzott epizód egyik sztárvendége a négyszeres Cup-bajnok Jeff Gordon volt, aki elárulta, hogy a NASCAR-ből érkező, a sportág érdekeire hivatkozó felsőbb utasításra csapata, a Hendrick Motorsports minden esetben felszólította arra, hogy ha vezető pozícióban halad, akkor az előnyét semmilyen körülmények között se nyújtsa 4 másodpercnél nagyobbra.

„Dale Earnhardt Sr. rengeteg időt töltött anno Bill France Jr-ral (a NASCAR korábbi vezére – a szerk.)” – mondta Gordon.

„Bill egyszer azt mondta neki: ‘Az autóversenyzés egy sport, ugyanakkor a szórakoztatás is legalább ennyire fontos. Ha az embereket nem szórakoztatja az, amit a pályán látnak, akkor egyszerűen nem is fogják nézni’. Én magam ezzel nem igazán foglalkoztam, úgy voltam vele, hogy meg akarom előzni a többieket és nyerni. Nem érdekelt, mennyire izgalmas ez és nem is számított.

A kilencvenes évek vége felé azonban Gordon egyre több domináns győzelmet aratott, ami újfent szemet szúrt a NASCAR-nak.

„A szervezet figyelmeztetett bennünket, hogy túlságosan is jól teljesítünk. A 2 másodperces előny még rendben volt, ahogyan a 3-mal sem akadt gondjuk. Amint viszont elértem a 4-et, a csapat rögtön rám szóltak, hogy ‘Jeff, túlságosan elhúztál’.”

Arra a kérdésre, hogy ekkor tényleg visszavett-e, Gordon így válaszolt:

„Igen, abszolút. Muszáj volt.”