Jövőre már Argentína is képviseltetheti magát a NASCAR versenypályáin

Jövőre már Argentína is képviseltetheti magát a NASCAR versenypályáin
credit: MBM MotorsportsAz MBM Motorsports hivatalosan bejelentette, hogy a 2023-as szezonban velük ejti meg NASCAR-debütálását Baltazar Leguizamón.

A 22 éves pilóta a tervek szerint a nemzeti másodosztályt képező Xfinity Series március 25-ei Pit Boss 250-ának otthont adó Circuit of the Americason mutatkozhat be.

A feltételes mód azonban nem véletlen, hiszen Leguizamón szponzorációs háttere egyelőre még nincs teljesen bebiztosítva.

Ha azonban minden akadály elhárul, akkor az arreficesi születésű ifjonc a NASCAR történetének legelső argentín versenyzője lesz.

„Nagyon büszke vagyok, hogy én vagyok az első argentín, aki megkapta a NASCAR nemzeti licencét” – idézi az MBM sajtóközleménye Leguizamónt.

„A kemény munka pedig végre kifizetődött. Hatalmas dolog ez nekem, az országom és Dél-Amerika számára is. A gyerekkori álmom kezd valóra válni.

Nagyon hálás vagyok mindenkinek, aki érintett ebben a programban: a NASCAR vezetésének, Bruce Bohlandernek és Carl Longnak az MBM Motorsportstól, aki kinyitotta ezt az ajtót és segített belépni rajta. Hét különböző szériában nyertünk már és nagyon komolyan szeretném ugyanígy folytatni.”

Baltazar 2015 óta versenyez profi szinten.

Három évvel később már a másodikként zárta a F3 Americas Championship összetettjét, 2018-ban pedig -a szezon tizennégy futamából tizet megnyerve – őt koronázták az Atlantic Championsip bajnokává.

Ezt követően viszont főként hazája túraautó-szériáiban rótta a köröket, ami reményei szerint jó alapot ad majd a vágyott NASCAR-debütálásához is.

Az amerikai stock-car csúcsszervezete az utóbb időszakban egyre jobban igyekszik a nemzetközivé válás felé.

2023-ban elrajtol a brazil regionális NASCAR-széria is, a a közeljövőre nézve pedig nem mást tűztek ki, mint egy saját világbajnokság rendezését.

Mindeközben az USA-ban is egyre több külföldi pilóta kopogtat.

Az augusztusi, Watkins Glen-i Cup-futamon pedig egyenesen hét ország képviseltette magát, lévén az amerikaiak mellett ott volt a királykategória egyetlen teljes szezonos pilótája, Daniel Suarez, továbbá csatlakozott a mezőnyhöz Finnország (Kimi Räikkönen), Nagy-Britannia (Kyle Tilley), Oroszország (Danyiil Kvjat), Németország (Mike Rockenfeller) és Hollandia (Loris Hezemans) is.