„Az FIA egy mocsár” – A volt IndyCar-pilótát felháborítja, hogy már nem lehet politizálni a Forma-1-es futamokon

“Az FIA egy mocsár” – A volt IndyCar-pilótát felháborítja, hogy már nem lehet politizálni a Forma-1-es futamokon
Lewis Hamilton politikai szempontból a mezőny egyik leghangosabb tagjának számít (credit: Formula 1/Getty)A Nemzetközi Automobil Szövetség december 20-án jelentette be hivatalosan, hogy módosítást eszközöl a Nemzetközi Sportkódexben, aminek értelmében innentől fogva szabálysértésnek minősül, ha a fennhatósága alá tartozó eseményeken egy résztvevő politikai, vagy vallási célzatú kijelentést tesz.

A szövetség ennek okaként a teljes semlegességet jelölte meg.

Kategorikusan azonban nincsenek megtiltva az ilyen jellegű megnyilvánulások, ezekhez viszont külön engedélyt kell kérni.

A hír hatalmas vihart kavart a sportágban szereplő személyek, rajongók és a média körében, sokan pedig egyenesen odáig mentek, hogy Mohammed bin Szulajm azonnali lemondását követelik.

Az elégedetlenkedők között van Dalton Kellett is.

Az IndyCarban három szezont lehúzott kanadai az utóbbi időszakban főként a társadalmi jellegű ügyek szószólajként hívta fel magára a figyelmet.

Szívén viseli többek között az LMBTQ+ közösség jogait, harcol a fegyvertartás szigorításáért és számos abortuszpárti, valamint környezetvédelmi tüntetésen is részt vett.

Nem meglepő, hogy az FIA döntése mélységesen felháborította, aminek a közösségi médiában rögtön hangot is adott.

„Amikor elkezdtem a versenyzést, az FIA egy szükséges, sőt dicséretre méltó szervezetnek tűnt, amely a biztonság javítására és a tisztességes verseny védelmére törekedett” – írta Twitteren Kellett.

„Manapság viszont egy kotnyeles és felfújt bürokratikus mocsárrá vált. Nagy valószínűséggel itt az ideje, hogy újraértékeljék a hatáskörét, valamint a hatókörét is.”

Majd később hozzátette:

„Ennek valószínűleg inkább ahhoz van köze, hogy az F1 választott ágyasai most hajtják be a számlát.”

Kellett szavaival a prominens újságíró, a döntést legélesebben bíráló Will Buxton teljesen egyetértett, amit egy gif formájában adott a tudtára.

A 29 éves pilóta egyébként jövőre már nem lesz az IndyCar mezőnyének tagja.

Eddigi negyvenegy futamából mindössze egyet tudott a top 15-ben zárni, akkor is a tizenkettedikként (2021, Gateway) intették le.