„Az FIA egy mocsár” – A volt IndyCar-pilótát felháborítja, hogy már nem lehet politizálni a Forma-1-es futamokon

“Az FIA egy mocsár” – A volt IndyCar-pilótát felháborítja, hogy már nem lehet politizálni a Forma-1-es futamokon
Lewis Hamilton politikai szempontból a mezőny egyik leghangosabb tagjának számít (credit: Formula 1/Getty)A Nemzetközi Automobil Szövetség december 20-án jelentette be hivatalosan, hogy módosítást eszközöl a Nemzetközi Sportkódexben, aminek értelmében innentől fogva szabálysértésnek minősül, ha a fennhatósága alá tartozó eseményeken egy résztvevő politikai, vagy vallási célzatú kijelentést tesz.

A szövetség ennek okaként a teljes semlegességet jelölte meg.

Kategorikusan azonban nincsenek megtiltva az ilyen jellegű megnyilvánulások, ezekhez viszont külön engedélyt kell kérni.

A hír hatalmas vihart kavart a sportágban szereplő személyek, rajongók és a média körében, sokan pedig egyenesen odáig mentek, hogy Mohammed bin Szulajm azonnali lemondását követelik.

Az elégedetlenkedők között van Dalton Kellett is.Az IndyCarban három szezont lehúzott kanadai az utóbbi időszakban főként a társadalmi jellegű ügyek szószólajként hívta fel magára a figyelmet.

Szívén viseli többek között az LMBTQ+ közösség jogait, harcol a fegyvertartás szigorításáért és számos abortuszpárti, valamint környezetvédelmi tüntetésen is részt vett.

Nem meglepő, hogy az FIA döntése mélységesen felháborította, aminek a közösségi médiában rögtön hangot is adott.

„Amikor elkezdtem a versenyzést, az FIA egy szükséges, sőt dicséretre méltó szervezetnek tűnt, amely a biztonság javítására és a tisztességes verseny védelmére törekedett” – írta Twitteren Kellett.

„Manapság viszont egy kotnyeles és felfújt bürokratikus mocsárrá vált. Nagy valószínűséggel itt az ideje, hogy újraértékeljék a hatáskörét, valamint a hatókörét is.”

Majd később hozzátette:

„Ennek valószínűleg inkább ahhoz van köze, hogy az F1 választott ágyasai most hajtják be a számlát.”

Kellett szavaival a prominens újságíró, a döntést legélesebben bíráló Will Buxton teljesen egyetértett, amit egy gif formájában adott a tudtára.

A 29 éves pilóta egyébként jövőre már nem lesz az IndyCar mezőnyének tagja.

Eddigi negyvenegy futamából mindössze egyet tudott a top 15-ben zárni, akkor is a tizenkettedikként (2021, Gateway) intették le.
Ez a weboldal a jobb felhasználói élmény érdekében cookie-kat használ.
Elfogadom
Elutasítom
Privacy Policy