NASCAR: Jövőre tényleg jöhetnek az esős oválfutamok

NASCAR: Jövőre tényleg jöhetnek az esős oválfutamok
credit: NASCAR MediaA NASCAR 2023-as szezonjában megtörténhet az, ami eddig elképzelhetetlen volt: jöhetnek az esős oválfutamok!

A szervezet már 2021 áprilisában végrehajtott egy vizes pályás tesztet a Goodyear speciális abroncsaival.

A 0.536 mérföldes pályán akkor Kyle Larson és Chris Buescher köröztt, a NASCAR versenyzéssel kapcsolatos fejlesztésekért felelős alelnöke, Jeff Probst pedig a “pozitív” és “biztató” szavakkal jellemezte a tapasztalatokat.

További információk azonban nem láttak napvilágot a projekt kapcsán egészen idén októberig.

A köztiszteletnek örvendő veterán NASCAR-mérnök és szerelő, Bozi Tatarevic a Road and Track magazin hasábjain számolt be arról, hogy a szervezet tervei szerint már 2023-ban debütálhat a csapadékos versenyekre kialakított szabályrendszer.

Ez persze nem azt jelenti, hogy innentől szakadó esőben fognak száguldozni az autók Talladegán.

A lehetőség csak rövid oválokra vonatkozik, a cél pedig annyi, hogy lerövidítsék az eső miatti kényszerszüneteket.

Jelenleg csak teljesen száraz vonalvezetésen engedik versenyezni a mezőnyt, az új abroncsoktól viszont azt remélik, hogy akár már csepergő esőben, nedves aszfalton is folytathatják azon fordulókat, amelyeket maximum egymérföldes, laposabb pályákon rendeznek.

Tatarevic úgy tudja, hogy az esős oválcsomag magában foglalja az ablaktörlőt, az autó elején és hátulján elhelyzett új fényszórókat és persze a Goodyear esőgumijait is.

Maga a NASCAR továbbra sem kommentálta a hírt, a bennfentes szakembernek azonban birtokába jutott a következő Cup-szezonra vonatkozó csomagok listája, amin nem kevesebb, mint tizenkét „esővel kompatibilis” pálya szerepel.

Ebből hat a szokásos épített/utcai helyszíneket takarja, amelyeken már eddig sem volt akadálya az égi áldásnak.

Oválok terén pedig az alábbi létesítményekben maradhatnak zöld jelzés alatt a mezőny tagjai kisebb csapadék esetében: Los Angeles Memorial Coliseum, Martinsville Speedway, New Hampshire Motor Speedway, North Wilkesboro, Phoenix Raceway és Richmond Raceway.