O’Ward: A Forma-1 után még visszatérhetek az IndyCarba

O’Ward: A Forma-1 után még visszatérhetek az IndyCarba
credit: Penske Entertainment/James BlackAlex Palou és Pato O’Ward egyaránt tagja a McLaren tavalyi Forma-1-es autóval zajló tesztprogramjának, emellett pedig idén mindketten lehetőséget kaptak pénteki szabadedzésen is.

A wokingiak a 2021-ben IndyCar bajnoki címet szerzett spanyolt már ki is nevezték a jövő évi gárdájuk harmadik számú versenyzőjének.

A csapat IC-alakulatát 2020 óta szolgáló O’Ward azonban nem csügged és továbbra is hisz abban, hogy egy napon ott lehet a világbajnoki sorozat rajtrácsán.

„Úgy érzem, hogy az IndyCarba bármikor visszatérhetek, a Forma-1 mezőnyébe való bejutás időablaka viszont jóval szűkebb” – nyilatkozta a RACER-nek a mexikói, aki úgy tekint magára, mint az Arrow McLaren vezéregyénisége Felix Rosenqvist, valamint az Andrettiéktől átigazolt Alexander Rossi mellett.

„Máris az IndyCarban versenyzek és minden évben a bajnoki címért küzdők egyike vagyok. Imádom az IndyCart, a világ egyik legjobb versenyzési formája… Ha nem egyenesen a legjobb, a kiélezettség szempontjából.

Ugyanakkor a Forma-1-en nőttem fel és erről álmodoztam, mint megannyi pilóta szerte a világon. Végül ennek révén szerettem bele más kategóriákba is. Még mindig nagyon szeretnék a Forma-1-be menni. Meg fog történni? Mikor? Fogalmam sincs, de egy nagyszerű csapat áll mögöttem.”

Mindeközben O’Ward nagy reményekkel várja a következő IndyCar-szezont.

„Izgatott vagyok 2023 miatt, hogy megadhassam a srácoknak a bajnoki címet, amit megérdemelnek. Ugyanez a helyzet az Indy 500 győzelemmel is, amire szintén rászolgáltak. Én szeretnék lenni az, aki mindkettőt elhozza nekik, ahogyan az elmúlt három évben is segítettem a csapatot.

A 2022-es idény nem a legsimább volt, de ez nem a teljesítményünkre vezethető vissza. Pusztán csak a versenyzésre jellemző dolgok történtek… Hibák itt, hibák ott. A pályán nyújtott produkciónk viszont nagyon jó volt.

Minden egyes évben, vitathatatlanul mi voltunk a legjobbak a road-pályás kvalifikációkon, mivel szinte az összes hétvégén bejutottunk a Fast Sixbe. Ez pedig az IndyCarban nagyon nehéz. Most már versenyeket is kell nyernünk és kiegyensúlyozottnak maradni.”

A gondolatai között azonban továbbra is ott motoszkál az F1.

„A Forma-1 egy őrült világ. Nem nyílnak ki azok az ajtók, amelyekre számítasz és olyan dolgok jönnek össze, amikről nem is gondolnád… Vagy akár mindkettő… vagy egyik sem. Megtanultam, hogy semmit sem lehet itt előre tervezni.

Mi a következő lépés számomra? Remélhetőleg futamokat nyerek és a bajnoki címért, valamint az Indy 500 győzelméért csatázhatok. Ha utána jönne egy lehetőség, akkor én lennék az első, aki megragadja.”

Jelen állás szerint viszont még azt sem tudja, mikor ülhet be újra egy F1-es autó volánja mögé.

„Nehéz megmondani, mivel a naptáram nagyon szoros késő áprilistól egészen szeptember végéig. Igazán kemény emiatt bármit is beiktatni ezekben a hónapokban. Szóval minden attól függ, hogy találunk-e itt egy hetet, vagy ott egy hétvégét, de az ilyesmi általában eleve az utolsó pillanatban szokott összejönni.”