„Tudni akartam, hogy Bubba jól van-e” – A NASCAR elnöke felidézte a vegasi botrányt

“Tudni akartam, hogy Bubba jól van-e” – A NASCAR elnöke visszaemlékezett a vegasi botrányra
credit: NASCAR/NBCA 2022-es NASCAR-szezon egyik legnagyobb botrányát Bubba Wallace szolgáltatta az őszi, Las Vegas-i playoff-futam során.

A versenyen Kyle Larson előzni próbálta, közben pedig nagyon közel került a 23XI Racing pilótájának autójához.

Bár egyáltalán nem értek össze, Wallace kénytelen volt a pálya külső fala irányába korrigálni, ennek hatására pedig olyan dühös lett, hogy másodperceken belül, padlógázzal nekiment Hendrick Motorsports-os kollégája Chevyjének.

A nagy erejű ütközés pont az 5-ös számú gép hátulját érte, ami a Next Gen leggyengébb pontjának számít. Ezen a részen elszenvedett kontakt iktatta ki öt futam erejéig agyrázkódással Alex Bowmant, Kurt Busch teljes szezonos karrierjének pedig egyenesen véget is vetett.

Wallace ezután sem nyugodott le és számos szabályt megszegve már a biztonsági csapat érkezése előtt kiszállt a járművéből, átsétált a pályán, majd erőszakosan nekiesett Larsonnak.

Később azt állította, hogy nem direkt csapódott bele a 2021-es Cup-bajnokba és az incidenst kormányműhibára fogta.

A NASCAR vizsgálata viszont ellentmondást nem tűrően kimutatta, hogy szó sem volt műszaki problémáról.

Tettét a sportág közössége egyöntetűen elítélte. Kyle Petty az év hátralévő részére fel akarta függeszteni, míg Joey Logano egyenesen kijelentette, hogy Bubba akár meg is ölhette volna Larsont.

Wallace-t végül mindössze egyfutamos eltiltással sújtották baleset szándékos okozása miatt, Larson puszta kézzel történt bántalmazásért viszont nem kapott semmit, ahogyan a többi szabálysértésért sem.

A történtek most ismét előtérbe kerültek, köszönhetően annak az exkluzív interjúnak, amit a NASCAR elnöke, Steve Phelps adott a The Athleticnek.

„Egy páholyban voltam néhány NBA-játékossal” – emlékezett vissza az üzletember a balhé pillanataira.

„Nekik még újdonság volt az egész [NASCAR], ezért megpróbáltam elmagyarázni, hogy szerintem mi történt. Erre ők azt mondták: ‘Igen, mi láttuk…’. Nagyon kínos és csalódást keltő volt. Azt szeretnénk, ha a versenyzőink kimutatnák az érzelmeiket, ez viszont nem olyan dolog volt, aminek a pályán 200 km/h felett szemtanúja akarsz lenni. Ezt Bubba is tudja.”

Phelps személyesen tárgyalta meg a dolgokat Wallace-szal és Larsonnal is.

„Általánosságban véve ha incidensek történnek a pályán, akkor nem én beszélgetek el el az érintettekkel. Ez nem az én feladatom. [Vegas után] viszont közelről figyeltem Bubbát, mivel törődöm vele, ahogyan az összes többi versenyzővel is. Tudni akartam, hogy Bubba jól van-e.”

Később felhívta Larsont is, de a részletekbe nem kívánt belemenni.

„Nem szeretném ezt megosztani. Sokat beszélgetek a versenyzőkkel magánemberként, mivel olyanok vagyunk, mint egy család és olykor családként is harcolunk egymással.

Törődöm Kyle-lal és Bubbával is. Azt akarom, hogy rendben legyenek és megértsék, a NASCAR és azzal együtt én magam emberként is törődünk velük.”Ez a weboldal a jobb felhasználói élmény érdekében cookie-kat használ.
Elfogadom
Elutasítom
Privacy Policy