A NASCAR drogbirtoklás miatt menesztett vezére boldogabb, mint valaha

A drogbirtoklás miatt (is) menesztett NASCAR-vezér boldogabb, mint valaha
credit: Brian Lawdermilk/Getty/NASCAR MediaBrian France 2003-ban lett a NASCAR vezérigazgatója, miután édesapja, Bill France Jr. a visszavonulás mellett döntött.

Innentől fogva egészen 2018 nyaráig ő töltötte be ezt a pozíciót, egészen pontosan azon év augusztus 5-ig.

Az üzletembert ezen a napon, helyi idő szerint fél nyolckor tartóztatták le a New York állambeli Sag Harborban, miután elmulasztott megállni egy stoptáblánál.

A rendőri ellenőrzés során kiderült, hogy France véralkoholszintje meghaladja a megengedett határérték kétszeresét, emellett pedig oxikodin tartalmú pirulákat is találtak nála, amelyek közismerten erős kábítószer-hatásúak.

A NASCAR-alapító Bill France Sr. akkor 56 éves unokáját alkoholos befolyásoltság alatti járművezetés, valamint vényköteles tablettákkal való visszaélés miatt vád alá helyezték, a bíróság pedig 100 óra közmunkára ítélte, továbbá anonim alkoholisták és drogfüggők gyűléseire is járnia kellett.

Lekapcsolása után rögtönt bejelentette, hogy határozatlan időre szabadságolja magát, de végül sosem tért vissza a vezérigazgatói székbe.

A döntés persze nem teljes mértékben a sajátja volt, sokkal inkább a France-családé, amely számára ez volt az utolsó csepp a szakmailag is sokat kritizált Brian ténykedése kapcsán.

Helyét nagybátyja, Jim France vette át, aki azóta is irányítja a szervezetet.

A botrány óta Brian kerüli a nyilvánosságot, Dale Earnhardt Jr. podcastjének, a Dale Jr. Downloadnak kedvéért azonban nemrég hajlandó volt kivételt tenni.

A beszélgetés során persze óhatatlanul is előkerült az a bizonyos augusztusi nap.

„Tizenöt éven át voltam vezérigazgató, ez hosszú idő” szögezte le France unokája, aki időközben megalapította a Silver Falcon Capital nevű befektetési vállalatot.

„Nem ilyen zűrös körülmények között akartam távozni. Senki sem szereti az ilyesmit. Ugyanakkor el kell, hogy mondjam, nem is lehetnék boldogabb. Szeretem, amit most csinálok és elégedett vagyok azzal, amit elértem.

[A letartóztatás] nyilván egy sötét pillanat volt az életemben és a karrieremben. Rávezetett viszont arra, hogy újraértkeljem a dolgokat, magamba nézzek és rájöjjek, mit csináltam rosszul és miként válhatok jobb emberré.”