Penske aranyérmes, Verstappen az év versenyzője, Vettel életműdíjat kapott az Autosport Awardson

Penske-é lett az autósport aranyérme, Verstappen az év versenyzője, Vettel életműdíjat kapott
credit: Autosport



Penske Perfect. Ez a kifejezés maximálisan összefoglalja Roger Penske munkásságát, aki sosem elégedett meg kevesebbel a tökéletességnél.

Hozzáállása pedig tükröződik az életművén is.

Az Indianapolis Motor Speedway, valamint az IndyCar tulajdonosaként is jegyzett üzletember csapata, a Team Penske minden szériában a csúcsra tudott jutni, ahol csak tiszteletét tette.

Eddig összesen hatszor értek fel az IndyCar trónjára, háromszor húzták be a NASCAR Cup, valamint a Supercars bajnoki címét. Emellett egyaránt két titulussal büszkélkedhetnek az IMSA-ban és az Xfinity Seriesben is. A megboldogult CART-ban pedig nem kevesebb, mint kilencszer emelhették magasba a szezon legjobbjának járó trófeát.

Az Indianapolis 500-at rekordszámú tizennyolcszor zárta az élen Penske-autó, míg a Daytona 500-on háromszor diadalmaskodtak.

Idén ráadásul sikerült olyasmit végrehajtaniuk, amit előttük még egyetlen csapatnak sem a motorsport történetében: egyazon szezonban lettek az IndyCar és a NASCAR Cup bajnokai Will Power, illetve Joey Logano révén.

Penske érdemei előtt vasárnap éjjel Londonban, az évente megrendezésre kerülő, rangos Autosport Awardson hajtottak fejet.

A gála során a Kapitány átvehette a tavaly alapított Autósport Aranyérmét, amelynek első díjazottja nem más volt, mint a Ferrari legendás csapatfőnöke és az FIA későbbi elnöke, Jean Todt.

Ezzel a sportág iránt végsőkig elkötelezett, kimagaslóan eredményes embereket honorálják, akiknek öröksége hatással lesz a következő generációkra is.



Penske-t nem más konferálta fel, mint a háromszoros Forma-1-es világbajnok Jackie Stewart:

„Nem jut eszembe senki más a világ motorsportjában, aki annyit tett volna, mint Roger Penske. Megváltoztatta a sportágat az Amerikai Egyesült Államokban. Az amerikaiak természetesen tudják, hogy a teljesítménye csodálatos. Nekünk, európaiaknak ő a tökéletes példa arra, hogy miként kell dolgoznunk a jövőben. Nincs ennél az embernél jobb példakép, amit elért az egyszerűen leírhatatlan.”

A 85 éves legendát álló ovációval fogadták a gála vendégei.

„Visszatértem ide, az Egyesült Királyságba, ahol hatvan évvel ezelőtt, Brands Hatchen minden elkezdődött” – mondta Penske.

„Sikereket értünk el, utána pedig megvettük az első műhelyünket Poole-ban. A UK segített abban, hogy elindíthattuk a versenyzéssel kapcsolatos üzleti tevékenységünket is.

Idén pedig már egyszerre nyertük meg az IndyCart és a NASCAR-t is, ami fantasztikus.”

A rajongói szavazás, valamint szakértő zsűri által eldöntött Autosports Awards további díjazottjai között szerepelt Max Verstappen, aki zsinórban második éve mondhatja magát az év nemzetközi autóversenyzőjének.

Az év autója a Red Bull Racing RB18-asa lett, míg 2022 legobb újoncának Csou Kuan-jüt választották.

A legjobb brit versenyző címét Lewis Hamilton vihette haza, a visszavonult Sebastian Vettelt pedig életműdíjjal honorálták.

A legjobb pillanatnak George Russell São Paulo-i Nagydíjon aratott győzelmét szavazták meg.