A McLaren lenyúlta Palou főszponzorát, de a CGR máris megtalálta az utódot – Ráadásul igazán nemes céllal

A McLaren lenyúlta Palou főszponzorát, de a CGR máris megtalálta az utódot – Ráadásul igazán nemes céllal
credit: Penske Entertainment/Joe Skibinski

A McLaren lenyúlta Palou főszponzorát, de a CGR máris megtalálta az utódot – Ráadásul igazán nemes céllalZak Brown és Chip Ganassi minden kétséget kizáróan nem fognak egymásnak karácsonyi lapot küldeni.

A két csapatvezető csörtéje a nyár folyamán csúcsosodott ki, amikor is a McLaren bejelentette, hogy 2023-ra leigazolták Alex Palou-t.

Ganassi ezen mélységesen felháborodott és rögtön közölte, élni kíván a spanyol versenyzőre vonatkozó opciós jogával a következő idényre.

Az ügy a szövetségi bíróság előtt kötött ki, végül azonban sikerült megegyezniük, aminek értelmében a 2021-es IndyCar-bajnok kitölti kontraktusát jövőre a CGR-rel.

Emellett viszont Ganassitól engedélyt kapott arra, hogy részt vegyen a McLaren Forma-1-es programjában. Az elmúlt hónapokban több teszten is részt vett a tavalyi géppel, a COTA-n pedig az idei modellbe is bepattanhatott az első szabadedzésen.

December elsején aztán Brownék hivatalosan kinevezték őt az F1-es alakulatuk tartalékos versenyzőjének, várhatóan pedig 2024-ben már az IndyCarban is őket fogja szolgálni.

A McLaren nem csak Palou-t csaklizta el a CGR-től, hanem az évek óta hűséges főszponzorukat, az NTT Datát is.

A vállalat fogja támogatni a Felix Rosenqvist által vezetett #6 Dallara-Chevyt a teljes 2023-as idényben, továbbá ők finanszírozzák majd – a szintén Ganassiéktól átigazolt – Tony Kanaan Indy 500-as programját is.

Az NTT elvesztése kapcsán a CGR már korábban leszögezte, hogy nincsenek kétségbeesve és biztosítva lesz a Palou által vezetett 10-es anyagi háttere jövőre.

Nem is a levegőbe beszéltek.

A szóban forgó autó főtámogatója a csapat partnereként 2021 óta jegyzett American Legion lesz.

Az amerikai háborús veteránok megsegítésére létrejött szervezet azon kampányát fogja hirdetni a 10-esen, amely a katonák körében sajnos gyakori mentális problémákra, öngyilkosságokra hívja fel a figyelmet.

A Legion továbbá megjelenik Marcus Ericsson 8-as gépén és a CGR utánpótlás-pilótájának, az Indy NXT-ben a HMD Motorsportsot szolgáló Kyffin Simpsonnak is szponzora lesz. Mindkét esetben az adománygyűjtésre fogják helyeni a hangsúlyt.

A kiterjesztett partnerség keretein belül rendkívüli aukciókat is rendeznek, amelyen olyan élményekre lehet licitálni, mint például egy közös gokartozás Palou-val, vagy épp Scott Dixon látogatása egy szabadon választott iskolába.

A CGR vadonatúj csapatmenedzsere egyébként az a Taylor Kiel lesz, aki az idei szezon végéig még az Arrow McLaren SP elnöke volt.