NASCAR: Ez már fix – 2022 utálja Brad Keselowskit

Ez már fix: 2022 utálja Brad Keselowskit
credit: NASCAR Media

Ez már fix: 2022 utálja Brad Keselowskit


Határozottan kijelenthető, hogy 2022 nem Brad Keselowski éve.

A 2012-es NASCAR Cup bajnok tizenkét Team Penske-nél eltöltött szezon után idén igazolt át az RFK Racinghez, amelynek nem csak versenyzője, de egyben csapattulajdonosa is lett.

Az idény jól indult, lévén a Daytona 500 mindkét kvalifikációs futamát ők nyerték – az elsőt maga Keselowski, míg a másodikat Chris Buescher.

Innentől viszont megindult a lejtmenet.

Márciusban Keselowski 6-os Fordja megbukott a NASCAR átfogó technikai ellenőrzésén, aminek értelmében 100-100 bajnokságbeli pontot levontak az autó, valamin a versenyző neve mellől, a crew chief Matt McCall négyfutamos felfüggesztést kapott, emellett pedig további 100.000 dollárt is fizetnie kellett.

A gigabüntetés oka az volt, hogy a gép hátulján módosításokat hajtottak végre. Márpedig a szabálykönyv kategorikusan titlja, hogy bármit is változtassanak a külső beszállítóktól kapott, egységes elemeken.

Az RFKR fellebbezett, amit azonban elbuktak.

A szezon további része sem hozott pozitív fordulatot.

Balesetek, műszaki problémák, stratégiai malőrök és vezetői hibák egyaránt megkeserítették Keselowski dolgát. Összesen csak hatszor zárt a top 10-ben és nem sikerült bejutnia a rájátszásba.

Legjobb befutóját az év utolsó előtti, martinsville-i fordulóján hozta, amikor negyedikként intették le. Öröme viszont mindössze fél órán át tartott, mivel a NASCAR ellenőrei az előírtnál könnyebbnek találták a Fordját, így kizárták a versenyből.

A 38 éves pilóta egy hónappal a katasztrofális Cup-idénye után tért vissza a pályára, miután életében először nevezett a Snowball Derbyre.

Itt azonban újra csalódás érte.

A pensacolai Five Flags Speedwayen 1968 óta megrendezésre kerülő super late model stock car viadal kvalifikációján nem sikerült beverekednie magát a mezőnybe, így utolsó esélye a vigaszágas futam volt.

Keselowski a hatodik pozícióban zárt a tizennyolc fős mezőnyben, pechére viszont csak az első négy hely ért továbbjutást.

A NASCAR-vonatkozású pilótákat tekintve Josh Berry kaparintotta meg a Snowball Derby pole-ját, míg Noah Gragson az ötödik, Erik Jones a tizenkettedik, William Byron a tizenharmadik, Ty Majeski a tizenötödik, Corey Heim a tizenkilencedik, Sammy Smith pedig a huszonnyolcadik rajthelyet tudhatja magáénak.

A verseny magyar idő szerint vasárnap 19:00-kor kezdődik, legalábbis ha az időjárás kegyes lesz hozzájuk.