F1: Alex Palou a McLaren tartalékversenyzője lesz

F1: Alex Palou a McLaren tartalékversenyzője lesz
credit: McLaren

F1: Alex Palou a McLaren tartalékversenyzője lesz


A McLaren hivatalosan bejelentette, hogy Alex Palou lesz a csapat egyik tartalékosa a 2023-as Forma-1-es szezonban.

A spanyol IndyCar-bajnok idén nyáron került a figyelem középpontjába, amikor is a wokingiakkal együtt bejelentette, hogy jövőre már az ő színeikben folytatja karrierjét.

A gond csak annyi volt, hogy erre az idényre még Chip Ganassinak volt opciós joga, aki élni is kívánt ezzel. Ennek révén Palou és a két gárda a szövetségi bíróság előtt találta magát, végül azonban sikerült megegyezniük peren kívül.

A 25 éves tehetség a következő idényben még marad a CGR 10-es Dallara-Hondájában, emellett viszont engedélyt kapott arra, hogy a McLaren F1-es autóit vezethesse.

A tavalyi géppel zajló tesztprogram keretein belül Palou az elmúlt hónapokban többször pályára gurult az MCL35M-mel, az Amerikai Nagydíjon pedig már a jelenlegi autót is kipróbálhatta az első szabadedzés során.

Mostani kinevezésével újabb szintre lép Forma-1-es karrierje.

„Nagyon izgalmas, hogy a McLaren családjának részese vagyok és 2023-ban a tartalékversenyzőjük lehetek” – idézi a csapat közleménye Palou-t.

„Már vezettem az MCL35M-et és az MCL36-ot is, mindkettő nagyszerű élmény volt. Várakozással tekintek arra, hogy folytassam fejlődésemet, mint versenyző és értékelem a McLaren bizalmát, amiért rám bízták ezt a feladatot.”

A gárda vezetője, Andreas Seidl várakozással tekint a közös munka felé.

„Örülünk annak, hogy Alexet a fedélzetünkön tudhatjak tartalékos pilótaként a következő szezonban.

Meggyőzött bennünket az austini edzésen nyújtott teljesítményével és azzal, amit a teszteken mutatott. Számos figyelemreméltó eredménye van a motorsportban, különösképpen az IndyCar 2021-es bajnoki címe. Fantasztikus, hogy képesek voltunk kiterjeszteni a szerepkörét és alig várjuk, hogy még szorosabban dolgozzunk együttt.”

Mint fentebb említésre került, az IndyCar 2021-es legjobbja jövőre még Ganassiék színeiben fogja róni a köröket a szériában, 2024-ben viszont már – legalábbis jelen állás szerint – az Arrow McLaren SP egyik Dallara-Chevyjében láthatjuk viszont.