Nagy gáz van a NASCAR-ban: A csapatok már a szervezet háta mögött konspirálnak

Nagy gáz van a NASCAR-ban: A csapatok már a szervezet háta mögött konspirálnak
credit: Chris Graythen/Getty/NASCAR MediaOktóber elején robbantották a bombát a NASCAR Cup csapatai, amikor egy partizánakciónak is beillő sajtótájékoztató keretein belül teregették ki a szennyest a szervezet rájuk nézve katasztrofális gazdasági modelljéről.

A bevételek igazságtalan elosztása miatt a királykategóriában szereplő gárdák fennállása már csak a saját szponzoraikon múlik, ami példátlan a profi sportligákban.

A helyzet annyira rossz, hogy olyan nevek sem tudnak profitot termelni, mint például a Hendrick Motorsports.

A csapatok akkor leszögezték, hogy egyelőre nincs terítéken a NASCAR-ból való kiválás, ezzel együtt pedig egy rivális szervezet megalapításának lehetősége, a hangsúly viszont az “egyelőre” szócskán van.

Most újabb fejlemények láttak napvilágot, ami akár az imént említett, végső opció esélyének előszele is lehet.A Cup charteres alakulatait tömörítő Race Team Alliance az eddigieknél is szorosabbra fűzi kapcsolatát a Wassermannal, amely már a 2025-ben életbe lépő új médiacsomagra vonatkozó tárgyalások kapcsán is együttműködik velük.

A frissen kiterjesztett projekt értelmében a csapatok a kaliforniai marketingügynökség bábáskodása alatt szervezhetnek saját eseményeket a NASCAR holtszezonjában, az anyaszervezet bárminemű érintettsége nélkül.

A Sports Business Journal érdeklődésére mindezt a Wasserman ügyvezető igazgatója is megerősítette.

Will Pleasants elárulta, hogy több egyéb mellett az RTA esetleges saját bemutatóversenyeinek lehetőségét is vizsgálják az USA-n belül, valamint nemzetközi szinten is.

Az anyagi helyzetük miatt elkeseredett csapatok mindenre nyitottak, aminek révén bevételre tehetnek szert.

Ennek érdekében nincs más választásuk, mint a NASCAR-tól függetlenül keresni a lehetőségeket, mivel arra továbbra sem számíthatnak, hogy a szervezet jobban megnyitja számukra a pénzcsapot.A versenyek rajtrácsán való állandó helyet és a bevételekből származó (mint kiderült, minimális) részesedést garantáló charterekből összesen harminchat áll rendelkezésre. Ezeket a gárdák maguk között adhatják-vehetik, de nagyjából itt ki is merül a szabadságuk.

A jogosultságot rendkívül szigorúan szabályozzák, amik között szerepel a konkurens széria indításának tilalma is.A csapatok viszont aktívan keresik a jogi kiskapukat, amit elvileg a szezonok közti üresjáratban tartott, a NASCAR védjegyeit teljes mértékben nélkülöző, bemutatójellegű futamok képezhetnek.

Az SBJ belső forrásai szerint ha az RTA-nek sikerül megfelelő partnerekre szert tenni a projekthez, akkor ezek a versenyek már a 2023-as Cup-idény után elkezdődhetnek.

A NASCAR és az RTA egyelőre nem kívánta kommentálni a hírt.

Ha azonban a köztük lévő financiális ellentéteket nem sikerül 2024 végéig megoldani, akkor valóban megtörténhet a nagy NASCAR-szakadás.

Ez pedig legalább akkora csapás lehet az amerikai stock-car versenyzésre nézve, mint az Indy Racing League 1996-os létrejötte az open-wheel világára.Ez a weboldal a jobb felhasználói élmény érdekében cookie-kat használ.
Elfogadom
Elutasítom
Privacy Policy