Öngyilkosságra biztatta egy élettelen idióta a mentális problémákkal küzdő NASCAR-versenyzőt

Öngyilkosságra biztatta egy élettelen idióta a mentális problémákkal küzdő NASCAR-versenyzőt
credit: Jerry Markland/Getty/NASCAR MediaNovember a mentális egészség hónapja, aminek apropóján számos ismert személy vállalja fel problémáit, hogy ezzel segítse sorstársait.

Közéjük tartozik a NASCAR Xfinity Seriesben versenyző Ryan Vargas is.

A 22 éves kaliforniai craniosynostosis szindrómával született, ami a koponyavarratok elcsontosodását jelenti.

Ennek következtében már egészen kiskorában átesett egy operáción és szerencsére azóta teljes életet élhet. A betegség nyomai azonban ma is látszanak az arcvonásain és a feje formáján.

„A koponyám egyik fele lapos lett” – nyilatkozta még 2017-ben a Frontstretchnek.

„Műtéti úton kellett lényegében átalakítani a csontozatot, amire egy hatalmas sebhely emlékeztet azóta is. Sokan azt hiszik, hogy csak egy menő hajvágásról van szó, de valójában egyáltalán nem.

Felnőve már egyre kevésbé zavart. A fejem oldalt máig lapos, de eltakarom a hajammal. Sosem engedtem, hogy ez visszavessen bármiben is. Sokszor posztolok online a craniosynostosisról és nagy örömet okoz, amikor olyan szülők írnak nekem, akiknek a gyerekük szintén ebben a cipőben jár.

Gyakran megköszönik, hogy ilyen nyílt vagyok, mert az emberek többsége még mindig fél ezekről a dolgokról beszlni. Én viszont bátorítom őket, ami a legnagyszerűbb dolog számomra.”

Vargas igyekszik keménynek mutatkozni, de saját bevallása szerint ez nem mindig sikerül neki.

„2018-ban volt a legelső, igazán komoly válsághelyzetem a mentális egészségemet illetően” – írta a minap Twitteren.

„Ez egyénileg is formált engem, továbbá megváltoztatta az élethez való, általános hozzáállásomat is. Ma is küszködöm, ugyanakkor szerencsém van, mert elképesztő emberekkel vagyok körülvéve, akikkel beszélhetek. Nagyon hálás vagyok ezért.

Ha szenvedsz, akkor beszélj valakivel, legyen az barát, családtag, vagy szakember. Ha nincsenek ilyen problémáid, akkor pedig legyél kedves a körülötted lévőkhöz. Fogalmunk sincs arról, hogy másoknak milyen démonaik vannak. A mentális egészség számít.

Ezek a sorok már pár napja a piszkozataim között hevertek, mert megosztani a történetem és az ilyen dolgokat nem könnyű. Helyesen akartam cselekedni és remélhetőleg olyasvalaki is látni fogja, akinek szüksége van rá. Ha nem, akkor legalább kint van nyilvánosan. Szeretlek titeket.”

Jószándékú sorait azonban nem mindenki fogadta pozitívan.Vargas később közzétett egy spam-számról küldött SMS-t, amelynek gyáva módon névtelenségbe burkolózó küldője arra biztatta, hogy „cselekedjen”, majd nemes egyszerűséggel rasszistának nevezte és közölte vele, a világ jobb hely lenne nélküle.

A screenshotot a versenyző közzé is tette.

„Mindig nagyszerű, amikor hálaadáskor azt mondják, öljem meg magam” – fűzte hozzá Vargas, lúzernek nevezve a trollt.

Az üzenet kapcsán többen is feltették a kérdést neki, hogy az illető honnan tudhatta a számát, de erre Ryan sem tudott választ adni.

A kommentelők szerint a legvalószínűbb magyarázat az, hogy a küldő egy speciális applikációt használt, amivel egy adott körzetben élő személyek telefonszámait lehet kilistázni még akkor is, ha az privát.

A NASCAR világában nem Vargas az egyetlen, aki felvállalja mentális problémáit.

Bubba Wallace hosszú évek óta, nyíltan beszél depressziójáról, Cody Ware pedig már a zárt osztályt is megjárta öngyilkossági kísérletei miatt.


Ha úgy érzed te, vagy valaki a környezetedben krízishelyzetben van, hívd a 116 123 ingyenes lelki elsősegély-számot.