NASCAR: Harvick birtokol egy rekordot, amit Hamlin egy óra alatt elvesztett

NASCAR: Harvick birtokol egy rekordot, amit Hamlin egy óra alatt elvesztett
credit: Jared C. Tilton/Getty/NASCAR MediaKurt Busch kényszerű (részleges) visszavonulásával immár Kevin Harvick lett a NASCAR Cup legrégebbi bútordarabja.

A 2004-ben bajnoki címet szerzett idősebb Busch a 2000-es, őszi doveri futamon debütált, ennek révén pedig ő volt a mezőny utolsó olyan pilótája, aki még versenyzett Dale Earnhardt ellen.

Harvick szűk öt hónappal később, a North Carolina Speedwayen mutatkozott be a legmagasabb kategóriában, az egy héttel korábbi Daytona 500-on elhunyt Megfélemlítő utódjaként a Richard Childress Racingnél.

Azóta összesen 60 győzelmet aratott, míg 2015-ben bajnoki címet ünnepelhetett.

Több, mint két évtizedes karrierjének hála pedig beállított egy érdekes rekordot is.

Egy rajongó szúrta ki Twitteren, hogy Harvick az egyetlen olyan tagja a mezőnynek, aki a Cup negyedik, ötödik, hatodik és a jelenlegi, hetedik generációs autójával, vagyis a Next Gennel is nyerni tudott ugyanazon a pályán.

A helyszín a Richmond Raceway, az évszámok pedig 2006 (Gen 4), 2011 (Gen 5), 2013 (Gen 6) és 2022 (Gen 7).

Érdekesség, hogy ezt a bravúrt röpke egy órán át Denny Hamlin is magáénak tudhatta.
A Joe Gibbs Racing pilótája eddig összesen hétszer látta meg a kockás zászlót elsőként a Pocono Racewayen, de hivatalosan csak hatot jegyeznek belőle.

2006-ban a Trükkös Háromszög mindkét futamát behúzta a Gen 4-ral.

2009-ben és 2010-ben már a ‘Car of Tomorrow’ néven futó Gen 5 jóvoltából ünnepelhetett, 2019-ben, valamint 2020-ban pedig a hatodik generációs géppel is kikötött a pálya victory lane-jén.

Idén nyáron szintén diadalmaskodott Poconón, immár a frissen debütált Next Gennel.

Győzelmének viszont nem sokáig örülhetett, miután az általa vezetett 11-es Toyota, továbbá csapattársa, a másodikként célba ért Kyle Busch 18-asa egyaránt megbukott a technikai ellenőrzésen, így mindkettejüket kizárták.

Ezzel – legalábbis egyelőre – nem csak a négy különböző generációs autóra vonatkozó győzelmi-bravúrt bukta el, de a Pocono Raceway örökranglistájának abszolút uralmát is.

Diszkvalifikációja révén továbbra is holtversenyben áll az élen Jeff Gordonnal, aki karrierje során szintén hatszor nyert a trioválon.