15.3 millió forintért kelt el a Felpörgetve „kultikus” versenyautója

15.3 millió forintért kelt el a Felpörgetve hírhedt CART-autója
credit: Bring a Trailer Auctions

15.3 millió forintért kelt el a Felpörgetve hírhedt CART-autója


Gazdára talált Joe Tanto híres (vagy inkább hírhedt?) versenygépe.

A Felpörgetve című, rendkívül megosztó, a nézők körében egyaránt imádott és gyűlölt alkotás főhősének autója 39.000 dollárért, vagyis magyar pénzre átszámítva 15.3 millió forintért kelt el a Bring a Trailer aukciósház árverésén.

A szóban forgó Reynard még a filmben való szerepét megelőzően élesben is rótta a köröket a versenypályán.

A gépet az eredeti tervek szerint a Juan Pablo Montoyával és Jimmy Vasserrel felállló Chip Ganassi Racing indította volna a CART 2000-es szezonjában. Végül azonban úgy döntöttek, hogy Lola-kasztnira váltanak, így a Reynardot eladták a DellaPenna Motorsportsnak.

A jármű azután kötött ki Hollywoodban, hogy a pályán történt incidenseit követően már versenyzésre alkalmatlannak minősítették.

Az idény végén a csapat megszűnt, a tulajdonos John Della Penna pedig elfogadta Sylvester Stallone felkérését és a film szakmai tanácsadója lett.

Egyúttal az autót is a stáb rendelkezésére bocsátotta, a munka végeztével pedig Slynak adta ajándékba, aki nem sokkal később a Petersen Múzeumnak adományozta.

Most a versenygép teljes egészében Tanto Reynardjának festését magán viselve került kalapács alá és összesen negyvennégy licit érkezett rá.

A róla készült komplett galériát ezen a linken lehet megtekinteni.